Průzkumy před skotským referendem slibují střídavě vítězství oběma stranám

Londýn - Nejnovější průzkumy veřejného mínění přinesly pět dní před konáním referenda o nezávislosti Skotska nejednoznačné výsledky. Podle průzkumu společnosti Survation přibývá odpůrců skotské samostatnosti; pro jednotnou Británii by nyní hlasovalo 54 procent lidí, pro odtržení Skotska 46 procent. Podle jiného průzkumu, který uskutečnila organizace ICM, se zase do vedení dostali stoupenci skotské nezávislosti. Referendum proběhne ve čtvrtek 18. září.

Průzkum organizace Survation zadali organizátoři kampaně za zachování Spojeného království a telefonicky v něm odpovídala tisícovka lidí. Autoři průzkumu z výsledků vyloučili nerozhodnuté voliče, jichž je stále kolem deseti procent, a došli k závěru, že lépe je na tom nyní tábor odpůrců skotské samostatnosti. Oproti minulému průzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny před třemi dny, počet příznivců jednotného státu vzrostl o jeden procentní bod.

Další průzkum, uskutečněný agenturou Opinium pro deník The Observer, ukázal, že stoupenci zachování Skotska v Británii mají nad skotskými separatisty náskok šest procentních bodů. Jednotnou Británii by podle něj podpořilo 53 procent hlasujících, nezávislost Skotska 47 procent.

List Sunday Times večer informoval o výsledcích průzkumu, který zadal list Telegraph a provedl jej ústav ICM. Podle něj stoupla podpora skotské nezávislosti oproti minulému průzkumu o devět procentních bodů na 54 procent, zatímco pro zachování Skotska v Británii bylo 46 procent respondentů. Vzorek byl ale malý, čítal 705 lidí, což znamená, že jeho chybovost je vyšší než u většiny jiných průzkumů, napsala agentura Reuters. List Sunday Times o výsledcích informoval před jejich oficiálním zveřejněním.

Dortíkové referendum se v Edinburghu těší velké oblibě
Zdroj: Andrew Milligan/ČTK/PA

Na vyšší podporu separatistů poukázal i průzkum organizace Panelbase pro Sunday Times. Podle něj se podpora skotské samostatnosti zvýšila na 49 procent, tedy o jeden procentní bod oproti minulému víkendu. Pro svazek s Británií bylo 51 procent dotázaných.
 
Sobota byla ve Skotsku zatím vůbec nejintenzivnějším dnem kampaně

V Edinburghu se konal pochod stoupenců jednotné Británie, kterého se zúčastnilo zhruba 15 000 lidí. Tábor pro nezávislost Skotska uspořádal mítinky a další akce na mnoha místech po celé zemi. Organizovat je pomáhalo 35 000 dobrovolníků.

Už v minulých dnech se do kampaně zapojili i vrcholní britští politici, kteří zvýšili své úsilí poté, co průzkumy minulý týden poprvé ukázaly, že osamostatnění Skotska má reálnou šanci projít. Podle většiny dosavadních průzkumů budou výsledky těsné, velmi mírnou převahu ale stále mají zastánci existence Británie v dosavadní podobě.