Největší protiteroristický zátah v historii Austrálie

Sydney - V Sydney a Brisbane podnikla policie největší protiteroristický zátah v dějinách Austrálie. Zadrženo bylo celkem 15 osob. Jednoho muže již obvinili ze spiknutí s cílem připravit teroristický útok. Australský premiér Tony Abott prohlásil, že zátah přišel poté, co jeden z vysoce postavených bojovníků Islámského státu (IS) varoval, že spáchá „demonstrativní vraždu“. Do akce se zapojilo asi 800 těžkooděnců, píše server BBC News.

Protiteroristického zátahu se zúčastnily stovky australských policistů (zdroj: ČT24)

Člen IS hovořil o stětí náhodného člověka na veřejnosti, informovala australská média. „Výhrůžky přišly od Australana, který je zřejmě celkem vysoce postaveným bojovníkem IS. Kontaktoval síť zde v Austrálii, jež měla demonstrativní vraždy provést,“ upřesnil Abott na tiskové konferenci. „Nejde jen o nějaké podezření, byl to jasný záměr. Proto policie zareagovala tak, jak zareagovala,“ konstatoval premiér. 

Plánované vraždy měly mít podle policie následující scénář: unést náhodného občana, zakrýt ho vlajkou Islámskou státu a pak mu setnout hlavu.

Zátah začal ve čtvrtek brzy ráno. Policisté provedli přes 20 domovních prohlídek na předměstích Sydney. Sledovali konkrétní skupinu, která měla za cíl „provést náhodné útoky na jednotlivce“, píše federální policie

Protiteroristický zátah v Austrálii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/RICK RYCROFT

Jeden ze zadržených, dvaadvacetiletý Omarjan Azari, se později objevil v Sydney před soudem. Obviněn byl ze spiknutí s cílem připravit teroristický útok. Prokurátor Michael Allnutt podle BBC konstatoval, že Azari plánoval „velmi závažné“ protiprávní jednání „zjevně za účelem šokovat a vyděsit veřejnost“. 

Razie v Brisbane nebyly přímo spojeny se zátahem v Sydney. Vztahovaly se k útoku na islámské centrum, který proběhl minulý týden. Obviněni byli dva muži.

Andrew Scipione, policejní komisař

„Tato operace ukázala, jak velké hrozbě čelíme. Ale ukázala taky, že jsme silní a máme možnost takovým útokům zabránit. Je to opravu velký problém, když si představíme, že přímo v naší společnosti jsou lidé, kteří plánují vraždy náhodných kolemjdoucích.“

Desítky Australanů po boků radikálů

Austrálie minulý týden zvýšila stupeň ohrožení kvůli zvyšujícímu se počtu Australanů, kteří se přidali nebo jinak spolupracují s islámskými radikály. Na Střední východ vyrazily desítky Australanů přidávajících se především k IS nebo k al-Nusře. 

Předpokládá se, že v Sýrii a Iráku bojuje na straně džihádistů nejméně 60 občanů Austrálie, 15 jich zemřelo, včetně dvou sebevražedných atentátníků. Policie uvádí, že dalších více než 100 Australanů radikály podporuje. Země se obává zejména jejich návratu do vlasti.

Radikálové z Islámského státu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Írán odmítl spolupráci s USA v boji proti IS

Austrálie slíbila poslat do Iráku na pomoc v boji s IS vojáky. Američané ale prý pozemní síly nepošlou, zopakoval včera americký prezident. Iráckou armádu a kurdské jednotky podporují ze vzduchu. Na severu země už Kurdové díky americkým náletům znovu zabírají území obsazená islamisty.

Íránský ministr zahraničí Muhammad Džavád Zaríf mezitím spolupráci s USA při potírání bojovníků IS odmítl a varoval, že tato teroristická skupina představuje širší globální hrozbu. Teherán má podle něj vážné pochyby o ochotě a schopnosti USA zareagovat skutečně vážně na hrozbu IS.

Do Iráku dnes bude letecky odeslána první zásilka munice, kterou Česko daruje Kurdům. Z pardubického vojenského letiště ji přepraví letouny kanadské armády. Další lety by se měly uskutečnit 20., 22. a 24. září.