Přiznání gubernátora: Začlenit Krym do Ruska nejde úplně hladce

Kyjev – Anexe Krymu proběhla sice už v březnu, dosud ovšem neexistuje jasný plán, jak region začlenit do Ruské federace. Deníku Kommersant to sdělil krymský gubernátor Sergej Aksjonov. Poloostrov je například v dodávkách elektřiny značně závislý na Ukrajině. A problém představují také národnostní menšiny. Kupříkladu minulý týden soud v Simferopolu rozhodl o vyklizení sídla neoficiálního parlamentu Tatarů.

Začleňování anektovaného Krymu do Ruské federace není hladké, připustil Aksjonov. „Ne všechno bylo provedeno tak, jak jsme mysleli na začátku. Problém je, že řešíme úkoly, jimž předtím nikdo nečelil. Nikdo nemá jasný akční plán, žádné úřední orgány a nikdo na jakékoli úrovni,“ prohlásil Aksjonov v rozhovoru. „Nikdo nedokáže říct, kdy se proces adaptace naplno rozjede. Děláme vše pro jeho urychlení. Není pochyb o tom, že ne vše probíhá hladce,“ přiznal úřadující gubernátor dosazený Moskvou.  

Krym není pevninou přímo napojen na Rusko. Například v dodávkách elektřiny je tak téměř zcela závislý na Ukrajině. S poukazem na federální šestiletý plán na rozvoj Krymu Aksjonov zdůraznil, že je třeba využít peníze, s nimiž se počítá při rozvoji infrastruktury, zdravotnictví či energetiky. Krymský gubernátor připomněl, že třeba bankovní systém na poloostrově plně funguje. Otevřeno je prý přes 500 bank.

Protest krymských Tatarů
Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

Tataři se s anexí nesmířili 

Napjaté na druhou stranu zůstávají vztahy mezi národnostními skupinami. „Každý, kdo bude jakýmkoli způsobem podněcovat třenice mezi etniky, bude buď poslán pryč z poloostrova, nebo bude čelit trestní odpovědnosti. Nikdo takový neunikne,“ varoval šéf krymské vlády. 

Na Krymu žije několik set tisíc krymských Tatarů, potomků obyvatel středověkého chanátu. S březnovou ruskou okupací se Tataři nesmířili a jejich obavy z rusifikace a náboženského a etnického útlaku sílí. Neoficiální vůdce krymských Tatarů Mustafa Džemilev žije na Ukrajině a na Krym se z rozhodnutí ruských úřadů vrátit nesmí. 

Ruská policie provedla minulý týden razii v sídle neoficiálního parlamentu Tatarů v Simferopolu a pronikla do redakce tatarského ústředního tiskového orgánu Avdet. Represe proti Tatarům zesílily v souvislosti s ruskými komunálními volbami, které proběhly v neděli. Domácnosti krymskotatarských aktivistů prohledávala policie ve snaze objevit „podvratnou“ literaturu. Skandál vyvolal incident v jisté krymské tatarské škole, kterou před volbami navštívila delegace ruských úředníků. Žáci je uvítali ukrajinskou národní hymnou. 

Ruští vojáci
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Smityuk Yuri

Šojgu chce posílit ruskou vojenskou přítomnost na Krymu

Šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu v polovině září oznámil, že Rusko hodlá zvyšovat stavy svých vojsk na Krymu. Jde o reakci na oznámené posilování sil NATO při ruských hranicích. Moskva po krymském záboru opakovaně kritizovala zvýšenou přítomnost amerických válečných lodí v Černém moři, které Pentagon do oblasti vyslal jako signál solidarity s členskými státy NATO Rumunskem a Bulharskem. 

Rusko v krymském přístavu Sevastopol už dlouhá desetiletí udržuje námořní základnu, která je sídlem jeho černomořské flotily.