Merkelová: Vojenský zásah Unie na Ukrajině nečekejte

Berlín/Kyjev - Evropská unie vylučuje možnost vojenského zapojení do konfliktu na Ukrajině. Na Dni německého průmyslu v Berlíně to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Evropské sankce proti Rusku je ale podle kancléřky třeba zachovat. Proruští povstalci na východě Ukrajiny mezitím ohlásili, že začali stahovat svá děla od frontové linie. Kyjev to ovšem zatím nepotvrdil.

Merkelová se zasazuje o to, aby Unie nadále vyvíjela tlak na Moskvu prostřednictvím sankcí, aby Rusko přestalo narušovat územní celistvost Ukrajiny. „Sankce nejsou samoúčelné. Byly a jsou přijímány teprve v okamžiku, kdy jsou nevyhnutelné. Vylučujeme možnost vojenského konfliktu, na druhé straně ale je třeba dát jasně najevo, že nepřistoupíme na porušování určitých principů,“ uvedla německá kancléřka. 

Vedení ruského plynárenského gigantu Gazprom dnes oznámilo, že zvládne nahradit veškerá zařízení, která podléhají západním sankcím. Postihy tak podle představitelů Gazpromu nebudou mít na těžbu a zpracování suroviny žádný vliv. Odrazit by se neměly ani v plánovaných dodávkách plynu i ropy. Rusko už dříve uzavřelo rozsáhlé kontrakty s Čínou.  

Stabilita a mír jsou zásadní podmínky pro hospodářský rozvoj evropských zemí, zdůraznila Merkelová. „Není to bezvýznamný konflikt, má zásadní význam. Protože pokud přestane v Evropě platit územní celistvost jako nedotknutelný a nezpochybnitelný princip, pak je ohroženo i mírové soužití v Evropě. Ukrajina má jako každý suverénní stát právo sama si rozhodnout o svém mezinárodním směřování,“ konstatovala Merkelová. 

„Myslím si, že s tímto postojem – že si Evropa nebude chtít pálit prsty - Moskva počítala, už když se do toho 'dobrodružství' pouštěla,“ konstatoval rusista Milan Dvořák s tím, že sankce skutečně mají smysl. Už nyní se v Rusku zvedají ceny potravin. „Ve chvíli, kdy lidem začne děravět kapsa, dokážou se ozvat i lidé v Rusku,“ domnívá se rusista.

Situace v Doněcku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Stahujeme těžkou techniku, oznámili proruští rebelové 

Podle dohody o příměří mají obě strany konfliktu stáhnout své těžké zbraně o 15 kilometrů od frontové linie, aby tak vznikla nárazníková zóna. Už dříve tento krok učinila ukrajinská armáda, nyní začali stahovat svá děla i separatisté. „Stáhli jsme dělostřelectvo, ale jen v těch místech, kde se obdobně zachovaly i ukrajinské vládní jednotky. Tam, odkud Ukrajinci děla nestáhli, jsme tak rovněž neučinili,“ řekl dnes „premiér“ doněckých rebelů Alexandr Zacharčenko.  

O částečném stažení těžkých zbraní informovali také rebelové v sousední Luhanské oblasti, uvedla agentura Interfax-Ukrajina. Ukrajinská strana ale tyto informace dosud nepotvrdila. 

  • Milan Dvořák, rusista: "Každý další den, po který trvá zastavení palby, trochu přispívá k uklidnění. Cíle na obou stranách jsou ale pořád tak diametrálně rozlišné, že kdykoli se může opět něco strhnout." 

Mluvčí ukrajinského velení Andrij Lysenko v pondělí večer hovořil o tom, že armáda začala s přípravami ke stažení těžké bojové techniky na vzdálenost 15 kilometrů od osídlených míst. Podle Lysenka stahování umožnil fakt, že útoky povstaleckého dělostřelectva ustaly a palba proti pozicím ukrajinské armády není vedena ani z ruského území.   

Klid, nebo střelba? Z Doněcku přicházejí protichůdné zprávy 

Boje na východě Ukrajiny si za pět měsíců vyžádaly přes 3 000 obětí na životech. Další civilista podle doněcké radnice zahynul v pondělí při dělostřeleckém ostřelování. Dnes ráno ale ve městě podle agentury Unian panoval klid. Naopak podle zpravodaje agentury AFP se ráno opět střílelo z těžkých zbraní u doněckého letiště, které zůstává v rukou ukrajinských vojáků.