Madrid ustoupil od přísnější potratové politiky, ministr končí

Madrid - Španělský ministr spravedlnosti rezignoval. Tamní vláda totiž upustila od jeho záměru zpřísnit současné právní předpisy, kvůli kterým je umělé přerušení těhotenství dostupnější než dřív. Proti kontroverznímu zákonu protestovaly tisíce lidí.

Změna právního předpisu, kterou zamýšlela prosadit konzervativní Lidová strana (PP) premiéra Mariana Rajoye, by ze Španělska udělala zemi s jednou z nejtvrdších právních úprav potratů v Evropě. Proti takovému kroku se v zemi konalo více protestů za účasti tisíců lidí. Při červnovém průzkumu agentury Metroscopia se 60 procent dotázaných Španělů vyslovilo pro zachování zákona v nynějším znění. 

Premiér rozhodnutí zdůvodnil tím, že na zpřísnění zákona nepanuje potřebná shoda. „Chci oznámit svoji rezignaci na post španělského ministra spravedlnosti. Rozhodnutí jsem oznámil předsedovi vlády minulý týden a teď jsem ho po sérii rozhovorů potvrdil. Důvodem je rozhodnutí o zrušení navrhovaného zákona o ochraně života,“ reagoval Alberto Ruiz-Gallardón.

Španělská vláda neposvětila kontroverzní zákon o potratech (zdroj: ČT24)

Potrat? Jen v případě znásilnění nebo ohrožení zdraví, říkal přísný zákon 

Současný zákon umožňuje podobně jako v dalších evropských zemích přerušit těhotenství v prvních 14 týdnech a pro šestnáctileté a sedmnáctileté dívky nevyžaduje svolení rodičů. Změna původně navrhovaná vládou by dovolovala potrat jen v případech znásilnění nebo při ohrožení života matky. 

„Myslím, že slova premiéra jsou nejlepší demonstrací toho, že museli ustoupit společenskému tlaku. Zákon odmítala celá společnost,“ podotkla spoluzakladatelka Komise pro práva žen na volbu Empar Pinedová. „Je to bezprecedentní zrada na demokracii, na voličích a volebních slibech. Proto ukážeme premiérovi, že miliony Španělů nepodporují toto rozhodnutí,“ myslí si naopak prezident Fóra pro rodinu Benigno Blanco. 

Podle premiéra se bude kabinet snažit prosadit alespoň povinný souhlas rodičů pro přerušení těhotenství u šestnáctiletých a sedmnáctiletých dívek.