NATO potvrzuje stahování ruských vojáků z Ukrajiny

Kyjev - Severoatlantická aliance dnes oznámila, že se z ukrajinského území stáhla podstatná část ruských jednotek. Ve stahování dělostřelectva od frontové linie pokračují i ukrajinské vládní jednotky a separatisté.

Miroslav Karas o stahování dělostřelectva (zdroj: ČT24)

„Některé ruské jednotky zůstávají na Ukrajině. Je obtížné určit jejich počet, protože proruští separatisté drží několik hraničních přechodů a jednotky běžně překračují hranice v obou směrech,“ uvedl mluvčí NATO Jay Janzen. Aliance dříve odhadovala, že na Ukrajině po boku proruských separatistů působí více než tisícovka ruských vojáků, sami povstalci hovořili o třech až čtyřech tisícovkách „dobrovolníků“. Rusko vyslání ruských vojáků na Ukrajinu opakovaně popřelo, stejně jako vyzbrojování rebelů. 

Stahování svých jednotek a dělostřelectva od frontové linie dnes potvrdili i zástupci samozvané Luhanské lidové republiky, v úterý totéž učinili doněčtí povstalci. „Stahování je v běhu. Provádíme ho pod dohledem OBSE. Oni (ukrajinské jednotky) stahují svou vojenskou techniku a my tu naši,“ citovala agentura Ria Novosti premiéra luhanské separatistické republiky Igora Plotnického.

Na vzniku 30kilometrové nárazníkové zóny mezi oběma stranami konfliktu na východě Ukrajiny se dohodl Kyjev s povstalci minulý týden.

  • "Ani jedna ze stran neoznámila, kolik v tuto chvíli vlastní v nárazníkovém pásmu děl a munice. Ale fakt, že stahování v Doněcké i Luhanské oblasti trvá už několik dnů, svědčí o tom, že zbraní tam opravdu není málo, uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas.
Situace na Ukrajině
Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

Na Ukrajině od začátku září platí příměří, které obě strany až na občasné incidenty v zásadě dodržují. Rušno je stále kolem doněckého letiště, které zůstává v rukou ukrajinských vojáků. Při dvou útocích na Doněck, které se odehrály v úterý pozdě večer a dnes nad ránem, zemřeli podle informací separatistů dva lidé. Zástupci doněcké radnice to ale dosud nepotvrdili.

Dnes by se měla uskutečnit další výměna zajatců mezi separatisty a armádou. Podle agentury ITAR-TASS doněčtí povstalci poslali ukrajinské vládě seznam jmen 60 zajatců, zatím prý ale z Kyjeva nedostali potvrzení. Na východě Ukrajiny se dosud uskutečnily čtyři výměny zajatců, ta poslední o minulém víkendu.