Jsme čestně druzí na Obamově listu zloby, komentoval Lavrov

New York – Rusko zaujímá čestné druhé místo v pořadí hlavních hrozeb Obamy, komentoval s lehkou ironií projev amerického prezidenta ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. I když Obama na valném shromáždění OSN mluvil hlavně o Islámském státu, kritiku směřoval také k ruské politice na Ukrajině.

„Na prvním místě byla ebola, na druhém takzvaná ruská agrese v Evropě a až na třetím Islámský stát a podobní teroristé,“ poznamenal ministr v rozhovoru s agenturou ITAR-TASS. Lavrov byl jako vedoucí ruské delegace na zasedání valného shromáždění Obamovu vystoupení přítomen. Podle agentury Reuters po celou dobu projevu hleděl upřeně před sebe a na amerického prezidenta se ani jednou nepodíval. 

Řeč šéfa Bílého domu obsahovala důraznou kritiku ruské politiky na Ukrajině, nechyběla přímá obvinění z útoku na evropskou bezpečnost a porušování mezinárodního práva. „Mírotvorný projev to zrovna nebyl,“ poznamenal Lavrov.

„Je to americký pohled na svět, prezident USA nejednou zdůraznil výjimečnost své vlastní země. Je to pohled země, která si bez ohledu na jakákoli rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN a jakékoli právní normy osobuje právo použít sílu podle svého uvážení,“ konstatoval šéf ruské diplomacie.

„Pokud jde o (protiruské) sankce, je to problém USA. To, co se děje na Ukrajině, ale vůbec není jejich problém, je to problém samotných Ukrajinců,“ řekl Lavrov.