Nové nepokoje ve Fergusonu vyvolal požár místa, kde zastřelili Browna

New York – Nové rasově motivované nepokoje propukly dnes ve Fergusonu na předměstí amerického města St. Louis. Vyvolal je úterní požár pietního místa, kde v červenci bělošský policista zastřelil černošského mladíka Michaela Browna. Strážci pořádku se snažili rozehnat dav demonstrantů, kteří na těžkooděnce házeli zápalné lahve a kamení. Nejméně dva policisté byli zraněni, pět útočníků policie zatkla.

Obyvatelé Fergusonu nanosili na místo improvizovaného památníku pro 18letého Browna řadu předmětů, z nichž část v úterý vzplála. Někteří se obrátili na vedení města s kritikou, že pro ochranu památníku neudělalo dost. Podle policie a hasičů oheň vzplál nešťastnou náhodou od zapálené svíčky. Požár vyvolal ve Fergusonu napětí, které dnes přerostlo v násilnosti. Zapojila se do nich asi stovka mladíků, kteří vydrancovali několik obchodů a zapálili jednu restauraci.

Incident, při němž v polovině srpna policista Darren Wilson zastřelil Browna šesti ranami, vyšetřuje FBI. Zatímco někteří místní tvrdí, že černoch měl v tu chvíli ruce nad hlavou a vzdával se, podle policie mladík, který byl údajně podezřelý z loupeže, policistu napadl. Ministerstvo spravedlnosti zároveň šetří dlouhodobé praktiky fergusonské policie, kterou část místních viní z diskriminace černochů. Okolo 90 procent členů policejního sboru tvoří běloši.

Improvizovaný památník Michaela Browna
Zdroj: ČTK/AP/David Carson

V průběhu srpnových nepokojů po Brownově smrti, při nichž ve městě platil výjimečný stav a zasahovala národní garda, byly zraněny desítky lidí a zhruba dvě stovky policie zadržela.