Stanovisko NATO příště pošlou uklízečky SMSkami, směje se Moskva

Moskva – Ruské ministerstvo obrany pohoršeně komentovalo vyjádření NATO o stahování ruských vojáků z ukrajinského území. Trnem v oku přitom Moskvě tentokrát nebyl obsah sdělení, ale nízká hodnost mluvčího – podplukovníka Jaye Janzena. „Příště budou situaci komentovat uklízečky,“ uvedl na tiskové konferenci mluvčí ruského ministerstva Igor Konašenkov.

Přítomnost „jakéhosi Janzena“ ruský mluvčí označil za důkaz, že v souvislosti s odchodem generálního tajemníka Anderse Fogha Rasmussena a s tím souvisejícími personálními změnami se ve štábu NATO chtějí postupně proslavit i řadoví pracovníci aparátu. Ministerstvu vadí i to, že své stanovisko aliance rozeslala novinářům elektronickou poštou. „Úklidové firmy příště budou své protiruské výpady posílat esemeskami,“ podotkl ironicky ruský mluvčí Igor Konašenkov, který byl loni v únoru povýšen do hodnosti generálmajora.

Kanaďan Janzen je šéfem komunikace v nejvyšším velení spojeneckých sil NATO v Evropě. Podle dostupných informací dříve působil ve funkci mluvčího kanadské armády a jako poradce kanadského kontingentu v jihoafghánském Kandaháru.

NATO dnes ústy Janzena oznámilo, že z ukrajinského území se výrazně stahují ruští vojáci. Ocenilo rovněž postupné vytváření nárazníkové zóny, která vzniká stahováním těžké obrněné techniky obou bojujících stran. Rusko přitom stále přítomnost svých vojáků na ukrajinském území popírá.