Británie by se měla podle Camerona zapojit do náletů na IS

New York - Británie by se měla zapojit do leteckých úderů, které provádí Spojené státy se spojenci proti pozicím radikálního hnutí Islámský stát v Iráku. V projevu před Valným shromážděním OSN to v noci na dnešek řekl britský premiér David Cameron, který kvůli tomu na pátek svolal schůzi britského parlamentu. Během nočních úderů na pozice Islámského státu v Sýrii zemřelo nejméně 14 radikálů a pět civilistů.

„Nesmíme být tak ztuhlí strachem, abychom nedělali vůbec nic. Musíme jednat v našem vlastním národním zájmu, abychom ochránili náš lid a naši společnost. Tudíž je správné, aby se Británie nyní posunula do nové akční fáze,“ sdělil také Cameron.

Spojené státy se svými spojenci podnikly zatím na 200 leteckých útoků na pozice islamistů v Iráku. Podle tamního premiéra Hajdara Abádího radikálové z IS ovládají nejméně čtvrtinu iráckého území a jsou již na prahu Bagdádu.

Podle Camerona má IS „nezdravý extremistický pohled na svět“. Na pátek proto svolal britský parlament, který aktuálně od poloviny září na měsíc nezasedá, aby hlasoval o tom, zda umožní britskému královskému letectvu zaútočit na cíle IS v severním Iráku. Akci podporují všechny tři hlavní strany, a návrh by měl pohodlně projít.

Útok na cíle islamistů v Sýrii
Zdroj: ČT24

USA a spojenci začali tento týden poprvé bombardovat i pozice radikálů z IS v Sýrii. Cameron, který se ve středu na okraj rozpravy Valného shromáždění OSN sešel k přímému rozhovoru s íránským prezidentem Hasanem Rouháním, v projevu později prohlásil, že Írán by měl dostat příležitost ukázat, že může přispět k řešení v Sýrii: „Íránští vůdci mohou pomoci zvítězit nad hrozbou“ IS. O tom, že by se britské letectvo mohlo zapojit i do úderů v Sýrii, se ale Cameron nezmínil.

Zapojení Británie do pozemní operace je vyloučeno

Británie se coby věrný spojenec Spojených států před zhruba deseti lety rychle přidala k vojenským operacím v Iráku a v Afghánistánu. Veřejnost ale válka unavila a parlament loni zamítl letecké údery na cíle syrské vlády, což Camerona tentokrát přimělo postupovat opatrněji a zajistit si nejdříve podporu napříč stranami.

Ve středu se Cameron v OSN sešel s iráckým premiérem a uvedl, že irácká vláda o britské letecké útoky požádala. O navrhované ozbrojené akci bude dnes podrobněji jednat s vládou. V New Yorku ale vyloučil, že by součástí akce bylo vyslání britských vojáků na irácké území.

USA zavádějí finanční sankce proti islamistickým bojovníkům

Spojené státy označily dvě desítky jednotlivců a skupin jako zahraniční teroristy, což jim umožňuje zmrazit jim majetek a zablokovat finanční transakce. Jako zahraniční teroristické bojovníky označil Washington deset lidí a dvě skupiny. Je mezi nimi mimo jiné oblastní velitel radikálního hnutí Islámský stát pro oblast syrského Homsu Amru Absí nebo skupina s marockým vedením Harakat šám al-islám působící v Sýrii. 

Americké ministerstvo financí určilo 11 osob a jednu společnost jako globální teroristy. Jedním z nich je Tarchan Batirašvili, Čečenec pocházející z Gruzie, který působí v Sýrii a vykonával vysoké velitelské funkce v hnutí IS.