Senzace se nekoná. Vrak u břehů Haiti zřejmě není Kolumbova Santa Maria

Port-au-Prince - Unikátní objev legendární lodi Santa Maria mořeplavce Kryštofa Kolumba se nejspíš nepotvrdí. Potápěči objevili vrak před několika měsíci u haitského pobřeží, z dosavadního prověřování důkazů ale vyplývá, že jde pravděpodobně o plavidlo z jiné doby. Haiti se však podle slov tamní ministryně kultury nevzdává a bude po lodi dál pátrat.

Objev lodi Santa Maria se nepotvrdil (zdroj: ČT24)

Měl to být fantastický objev lodi, která změnila běh lidských dějin, a zároveň i jeden z nejvýznamnějších podmořských úspěchů archeologie všech dob. Nadšení teď ale Haiti mírní. „Podle různých expertů z řad geologů a historiků to Santa Maria nemůže být,“ tvrdí haitská ministryně kultury Monique Rocourtová s tím, že neodpovídá místo nálezu plavidla ani jeho stáří. Santa Maria se potopila o Vánocích 1492 u pobřeží Haiti. 

Analýza expertů UNESCO by měla být hotová do několika dnů. Světová senzace se ale nejspíš konat nebude a vrak vlajkové lodi legendárního mořeplavce nejspíš zůstane nezvěstný. V nejbližší době tedy zatím nepřibude ani nový kousek do proslulého haitského muzea Kryštofa Kolumba. 

Haiti se ale nevzdává a v pátrání po Santa Marii prý bude pokračovat. „Je to něco, co nás velmi zajímá. Je to důležité pro nás i pro naši historii,“ dodává Rocourtová.