Obama: Chaos v Sýrii jsme podcenili, země je epicentrem džihádu

Washington - Americký prezident Barack Obama uznal, že Spojené státy podcenily chaos v Sýrii, který se stal živnou půdou pro vznik tak nebezpečných radikálních skupin, jako je organizace Islámský stát (IS). V rozhovoru pro televizní stanici CBS News Obama označil Sýrii za „epicentrum džihádistů celého světa“.

„Šéf našich tajných služeb Jim Clapper přiznal, že podcenili, co se děje v Sýrii,“ řekl Obama. Na dotaz, zda Washington naopak nepřecenil schopnost či ochotu irácké armády bojovat proti islamistům, americký prezident odpověděl: „To je pravda, to je naprostá pravda.“ Dále prohlásil, že propagandisté IS projevili „velký důvtip“ na sociálních sítích. Podle něj přitahují v Evropě, Americe, Austrálii a v muslimských zemích nováčky, „kteří věří v jejich džihádistické nesmysly“.

Obama rovněž upozornil, že cesta k porážce IS je zčásti vojenská, čímž odkázal na probíhající letecké útoky proti pozicím islamistů v Sýrii a v Iráku (podrobněji zde). Dodal, že dané země ale musejí vyřešit své politické krize. Zatímco Irák je nyní rozdělen hlavně na znesvářené šíity a sunnity, podporující IS, Sýrií otřásá již přes tři roky občanská válka, v níž se povstalci různých skupin, včetně islamistů, kteří bojují i mezi sebou, snaží svrhnout vládu prezidenta Bašára Asada.

První příležitost pro tomahawky

Dnes letecké údery protiislamistické koalice, vedené Američany, zničily na severu Sýrie tři ropné rafinerie, které Islámský stát kontroloval. Pro Blízký východ sice není americká přítomnost ničím neobvyklým, vůbec poprvé ale stojí Washington v čele formace, která je jinak zcela arabská, a co se vzdušných úderů na Sýrii týče, čítá Bahrajn, Jordánsko, Katar, Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty.

„Zapojení arabských zemí je důležité spíše morálně, protože ukazuje, že třeba Saúdská Arábie nebo Katar na rozdíl od toho, z čeho jsou často jako monarchie obviňovány, nemají jako státy zájem na vzestupu Islámského státu,“ uvádí arabista Petr Kubálek.

Američané v noci na dnešek vůbec poprvé použili proti pozicím Islámského státu jednu ze svých nejúčinnějších zbraní – sedmačtyřicet tomahawků. Přes šest metrů dlouhá střela, víc než půldruhé tuny těžká, s bezmála půl tunou výbušniny naváděná střela s plochou dráhou letu má podzvukovou rychlost a kopíruje terén.

Kromě toho přinesla noc ještě jeden významný moment; spojenci útočili na pozice al-Káidy u tureckých hranic, hlavní údery ale směřovaly na Islámský stát včetně klíčového syrského města Rakká, které platí za neformální hlavní město islamistů.