Chtěl Kennedyho zachránit, tvrdí láska Lee Oswalda

Vídeň – Podle oficiální verze zastřelil Johna Fitzgeralda Kennedyho Lee Harvey Oswald. Této verzi událostí z 22. listopadu 1963 věří ale jen třetina Američanů a rozhodně ji popírá i tehdejší Oswaldova přítelkyně. Podle ní se Oswald i Kennedy stali obětí rozsáhlého spiknutí, do kterého byli zapojení nejen členové vlády, ale i generálové, magnáti, CIA a mafie. Oswald prý spiknutí proti prezidentovi odhalil a odjel do Dallasu, aby se ho pokusil zachránit.

Rozhovor s Judyth Vary Bakerovou (zdroj: ČT24)

Judyth Vary Bakerová a Lee Harvey Oswald se poznali až v onom průlomovém roce 1963. Jí bylo dvacet, jemu o čtyři roky víc. Oba měli po svatbě, ale ani jeden nebyl v manželství šťastný. Prožili letní lásku a byli rozhodnutí, že se vezmou. 

Podle Judyth byl Oswald výjimečný muž, který miloval svoji zemi a po službě u námořnictva pracoval jako tajný agent: 


"Byl členem Úřadu námořní rozvědky, byl vycvičen jako špión a poslán do Sovětského svazu. Lee byl specialista na radarovou techniku. Pracoval na základně tajných letadel U2 v Japonsku. Věděl o těchto letadlech všechno - jak vysoko létají, znal kódy, které jejich piloti používali. Dám vám příklad. Znáte bezpilotní letouny, které teď armáda používá? Představte si, že by ten, kdo ví o bezpilotních strojích vše a zná způsob, jak je zničit, odjel do Iráku. Tam by na americké ambasádě řekl, že jede do Íránu a Pákistánu a řekne jim, jak sestřelovat naše drony. Myslíte, že by ho nechali odejít z budovy? To je šílené! Lee pravděpodobně toto udělal. Na vrcholu studené války byl v Moskvě a na ambasádě předtím řekl, že se vzdává občanství a nechává jim svůj pas. Navíc prohlásil, že Sovětům řekne vše o programu U2. Oni ho nechali odejít z budovy. A když se po třech letech vrátil, vrátili mu pas a on se přestěhoval zpět do USA se svojí ženou a dítětem, což byli občané SSSR. Nebyl to problém. Všechny ostatní přeběhlíky zatkli. Jeho ne. On byl jejich špión." 

Přítelkyně Lee Oswalda Judyth Bakerová
Zdroj: ČT24

Lee Oswald byl podle Judyth agentem, který plnil rozkazy až do poslední chvíle. Měli spolu pracovat na tajném projektu: Ona byla vědecký pracovník a on spojkou, která měla dodat smrtící látku člověku z okolí Fidela Castra.

„Najali mě, abych vytvořila rakovinové buňky, které budou velmi rychle zabíjet. Tehdy mi řekli, že když pochopíme, jak rakovinu urychlit, třeba díky tomu najdeme způsob, jak ji léčit. S tím jsem souhlasila. Bavíme se ale o období kolem roku 1963. Tehdy vše jelo v režimu studené války. A Fidel Castro kouřil doutníky jako šílený. CIA se ho mnohokrát pokusila zabít, ale neuspěla.“

Lee Harvey Oswald
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

A ani tento pokus nevyšel. Podle Judyth to bylo jen těsně předtím, než prezident Kennedy odletěl do Texasu. Lee a Judyth spolu naposledy mluvili 37 hodin před atentátem. Oswald jí měl tehdy říct, že se pokusí v Dallasu hlavu státu zachránit. Odhalil prý proti prezidentovi rozsáhlé spiknutí, do kterého měli být zapojeni někteří generálové, bohatí magnáti, politici, CIA i mafie. Judyth nevěří, že by Oswald  - oddaný Američan - na Kennedyho vystřelil. Navíc prý ani nebyl dobrý střelec.

„Tento muž nebyl žádný komunista nebo něco takového, co o něm pak psali v novinách. Lee mi řekl, že infiltroval skupinu, která usiluje Kennedymu o život, a věří, že už prezidentovi jednou život zachránil. Když jsem to říkala lidem v roce 1999, nikdo mi nevěřil. Říkali: 'OK, možná byl nevinný, ale určitě nezachránil Kennedymu život.' Později Abraham Bolden z tajné služby a výzkumník James Douglas zveřejnili informaci, že muž jménem Lee zachránil prezidentovi život v Chicagu.“ 

JFK krátce po přistání v Dallasu
Zdroj: ČTK/ABACA/MCT

Podle Judyth byl Lee prozrazen a členové spiknutí z něj udělali vraha. O svém příběhu a velké lásce mlčela 35 let. Bála se, aby ji nezabili. Tvrdí, že tajná služba zlikvidovala mnoho svědků, kteří oficiální vyšetřovací verzi podkopávali.

O svůj život se Judyth bojí stále. Údajně přežila podivnou autonehodu a má neustále problém s americkými úřady. Skrývá se. Rozhovor pro ČT se natáčel v Rakousku, kde se zdržela jen krátce. Tvrdí, že chce říct pravdu, a chystá knihu, kde bezpochyby dokáže Oswaldovu nevinu. Za svojí pravdou si pevně stojí.

Při vzpomínkách na okamžik, kdy v živém televizním vysílání Jack Ruby Oswalda zastřelil, stále neudrží slzy. „Dívala jsem se, když se to stalo. Když jsem viděla, že ho střelil, křičela jsem. Zvracela jsem a nepamatuju si následující den nebo dva. Vůbec nic si nepamatuji. Celé je to o tom, že nám lžou. Naše americká vláda zavraždila Kennedyho.“