Schröder je s Ruskem stále zadobře. K témuž vyzývá i svou zemi

Berlín - Uvalení evropských sankcí na Rusko byla chyba a Německo by se mělo navzdory ukrajinské krizi snažit o posilování obchodních vztahů s Ruskem. Dnes to na podnikatelském fóru v Rostocku řekl bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, jenž nyní působí jako šéf dozorčí rady ve firmě Nord Stream, která je dceřinou společností ruského Gazpromu.

Podle Schrödera sankce narušují komunikaci mezi evropskými a ruskými představiteli. Bývalý kancléř tvrdí, že je třeba „budovat mosty“ a snažit se dialog naopak posilovat. „Musíme zůstat připraveni k jednání, musíme se snažit navzájem porozumět a pochopit, co je pro toho druhého důležité. Potřebujeme se navzájem, a proto nesmíme své vztahy omezovat,“ řekl Schröder. 

Právě dialog na obchodní úrovni podle bývalého kancléře může otevřít cesty k diplomatickému řešení ukrajinské krize. Schröder právě diplomacii vnímá jako jediný možný způsob, jak ukrajinský konflikt překonat. „Spirála násilí se dá prolomit politickým jednáním. Je k tomu ale třeba obnovit vzájemnou důvěru, která teď chybí,“ tvrdí Schröder.

Schröder se i dnes přihlásil k tomu, že má k Rusku blízko. „Stojím si za tím, že chci Rusku, jeho lidem a jeho politickému vedení porozumět. Nestydím se za to, naopak jsem na to pyšný,“ prohlásil.

Bývalý německý kancléř dlouhodobě udržuje dobré vztahy s ruskými představiteli. Letos v dubnu vyvolaly v Německu kritiku fotografie z oslav Schröderových 70. narozenin, na nichž byl expremiér v objetí ruského prezidenta Vladimira Putina. Snímek byl pořízen v době, kdy Evropská unie rozšířila protiruské sankce kvůli tomu, že Moskva poskytla podporu separatistům na východě Ukrajiny.

Nejnovější vlna sankcí má omezit přístup velkých ruských ropných a jiných firem s většinovou státní účastí na finanční trhy. Jde například o společnosti Rosněfť, Transněfť a Gazprom Něfť. Opatření by měla také ještě více omezit vývoz některých technologií a zboží z Unie do Ruska.

Na letní první zavedení hospodářských omezení reagovalo Rusko zákazem dovozu poměrně širokého spektra potravinářských produktů. Ruský premiér Dmitrij Medvěděv naznačil, že by mohly být postiženy západní letecké linky využívající ruského vzdušného prostoru.