Krvavá přetahovaná o doněcké letiště

Kyjev - Východoukrajinští vzbouřenci podnikli v noci dva nové útoky na doněcké letiště, které ale podle Kyjeva zůstává dál pod kontrolou ukrajinské armády. Podle povstaleckých velitelů obránci letiště odolávají jejich útokům jen díky podpoře žoldnéřů z USA a Polska. Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov dnes zdůraznil nutnost udržet mezi oběma skupinami příměří.

Mluvčí štábu protipovstalecké operace Vladislav Selezňov dnes řekl, že v areálu letiště armáda vyměnila bojové oddíly a posílila obranu klíčových zón. „Letiště je nadále pod kontrolou armádních jednotek. Ranveje, terminály a další objekty odolávají útokům, které jsou lokálního charakteru,“ řekl mluvčí.

Podle povstaleckých vůdců odolává letiště jen díky podpoře zahraničních žoldnéřů. Šéf tajné policie samozvané Doněcké lidové republiky Leonid Baranov dnes povstalecké agentuře Novorossija řekl, že cizinců je mezi obránci doněckého letiště „ohromné množství“. Do zajetí prý v minulých dnech padli ozbrojenci z Polska, mnoho bojovníků podle Baranova přišlo na pomoc ukrajinské armádě i z USA. „Jsou to profesionálové, nejen Američané, mluví se tam mnoha jazyky. Je to potvrzená informace, s jistotou lze říct, že jsou tam žoldnéři, kteří se odmítají vzdát,“ prohlásil Baranov.

  • Zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas:
    "Dostáváme informace z obou stran a jsou opravdu rozporuplné a nepřesné. Vzbouřenci tvrdí, že se jim podařilo obsadit dvě budovy starého terminálu, přičemž část nového terminálu by měla být stále v rukou vojáků ukrajinské armády. Situace se tam neustále mění a ani po velmi silném útoku krátce nad ránem se vzbouřencům nepodařilo získat letiště pod plnou kontrolu. Přestože vedení separatistů tvrdí, že to je otázka dnů, možná hodin. Boj o doněcké letiště ale trvá prakticky od jara a je pravděpodobné, že ještě nějakou chvíli potrvá."
Miroslav Karas o bojích na doněckém letišti (zdroj: ČT24)

Lavrov: Je nezbytné udržet příměří

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes po rozhovoru se svým americkým protějškem, ministrem Johnem Kerrym, prohlásil, že je nezbytné udržet mezi znesvářenými stranami na Ukrajině příměří. „Rusko musí využít svého vlivu na separatisty a okamžitě tyto útoky ukončit,“ prohlásila reagovala mluvčí amerického ministerstva Jen Psakiová.

Povstalecký premiér Alexandr Zacharčenko v rozhovoru pro dnešní vydání ruského listu Vzgljad uvedl, že bitva o doněcké letiště zablokovala jakýkoli další pokrok, který byl založen v takzvaných minských dohodách. Ty na dvou schůzkách 5. a 20. září v běloruské metropoli dojednali zástupci povstalců a Kyjeva. Součástí dohod je kromě zastavení palby výměna zajatců a vytvoření třicetikilometrové nárazníkové zóny.

„Rozpory se jen dál prohlubují. Výměna zajatců a další dohody ale zůstávají v platnosti, nikdo je nevypověděl,“ řekl Zacharčenko. „Na příštím jednání v Minsku je třeba o doněckém letišti hovořit. Kdyby nebylo tohoto problému, jednání by pokročilo rychleji,“ konstatoval.

Moskva obviňuje Kyjev ze smrti pracovníka Červeného kříže

Rusko obvinilo ukrajinskou armádu z odpovědnosti za čtvrteční smrt švýcarského zaměstnance Mezinárodního výboru Červeného kříže v Doněcku. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že palba proti sídlu mise Červeného kříže byla vedena z míst kontrolovaných ukrajinskou armádou. „Kyjevské úřady si pospíšily zbavit se odpovědnosti za smrt pracovníka této uznávané mezinárodní organizace,“ konstatoval mluvčí ruského ministerstva Alexandr Lukaševič. „Kyjev není ochoten přiznat, že část Doněcku, kam náboje padaly, je pod kontrolou povstalců, zatímco palba byla vedena z území ovládaného ukrajinskou armádou,“ uvedl.

Kyjev naproti tomu označil zabití Švýcara za teroristický čin separatistů. „Tato smrt jde na ruku ozbrojencům, kteří chtějí touto cestou pracovníky mezinárodních organizací zastrašit,“ uvádí se v prohlášení ministerstva. „Bandité a teroristé si dovolili nelidsky zvednout zbraň proti lidem, kteří přijeli na Donbas s humanitárním posláním. Viníci musejí být potrestáni v souladu s normami ukrajinského a mezinárodního práva,“ konstatuje ministerstvo zahraničí.

Podle prohlášení Červeného kříže byl Švýcar zabit při raketometné palbě z baterií Uragan na severu Doněcka, o odpovědnosti za útok se prohlášení organizace nezmiňuje.