Nemocnice ve Washingtonu přijala pacienta s podezřením na ebolu

Los Angeles – Spojené státy mají podezření na dalšího muže nakaženého ebolou. Pacienta přijala nemocnice ve Washingtonu. Informovala o tom televizní stanice CNN s tím, že jde prý o preventivní opatření. Pacient se údajně nedávno vrátil z Nigérie. Ebola se mezitím potvrdila u amerického kameramana Ashoky Mukpa najatého tento týden v Libérii televizí NBC. Odletí do USA, kde se podrobí léčbě. Jde zřejmě o prvního amerického novináře, který se ebolou v Libérii nakazil. Bílý dům prohlásil, že odpovědí na epidemii by měl být zákaz cestování ze západní Afriky do USA.

Třiatřicetiletého Američana najala NBC jako kamerama v úterý, měl natáčel v Monrovii, odkud referuje o epidemii smrtící choroby v západní Africe. Už ve středu se u něj projevily první symptomy nemoci. Ve čtvrtek ráno se proto u mezinárodní organizace Lékaři bez hranic podrobil testům. O 12 hodin později byl znám výsledek: pozitivní. „Viděl všechnu tu smrt a tragédii a teď se to týká přímo i jeho. Ale jeho nálada je dnes lepší,“ řekl jeho otec Mitchel Levy v NBC.   

V USA mezitím pokračuje pátrání po lidech, kteří se setkali s liberijským pacientem, jenž se s ebolou léčí v Dallasu a u něhož zákeřná nemoc propukla až na americkém území. V terénu jsou stovky zdravotníků, kteří vyhodnocují míru nebezpečí a nutnost jednotlivé osoby izolovat. Do kontaktu s Liberijcem se dostalo prý asi 100 osob. Padesát z nich je údajně denně sledováno, zda nevykazují symptomy choroby. Asi u deseti z této padesátky se dá prý hovořit o „velkém riziku“. Zatím ale nikdo příznaky nevykazuje.

Lidé z domu, kde Thomas Duncan pobýval, nesmějí vycházet. „Do bytového komplexu jsme také poslali policii, abychom tam zajistili klid a aby se nestalo nic jiného,“ konstatoval starosta Dallasu Mike Rawlings. Duncan stále bojuje o život. V Africe prý žádné symptomy nevykazoval. „Před cestou ho vyšetřili a měl teplotu 36,3 stupňů, tedy zcela normální. Žádné příznaky neměl ani během cesty,“ řekl Frieden.

Podle zdravotnického úřadu CDC nelze další onemocnění v USA vyloučit. „Mohou se objevit další případy, ale nemoc se určitě nebude šířit,“ uvedl ředitel CDC Tom Frieden. Jeden nemocný muž s příznaky podobnými ebole je v izolaci v nemocnici ve Washingtonu.

  • Zpravodaj ČT Martin Řezníček: "Amerika v této chvíli nezavírá letiště a přístavy, i když jsou tu tlaky, aby určitá cestovní omezení byla zavedena. Několik stovek amerických vojáků putuje do západní Afriky. Chuck Hagel schválil jejich navýšení až na čtyři tisíce. Budou tam stavět hlavně nemocnice. Řeší se ale, jestli budou muset procházet třítýdenní karanténou, což by byla logisticky velmi náročná operace."

Varovných hlasů před pandemií eboly přibývá. Přes 30 expertů na bezpečnost, mezi nimi pět bývalých britských ministrů obrany, vyzývá, aby svět problém považoval za stejnou hrozbu jako třeba jaderné zbraně. Americké úřady nedávno varovaly, že bez razantních opatření bude jenom v Africe do ledna skoro 1,5 milionu nakažených.

Chování muže už kritizovala i liberijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová. V rozhovoru s kanadskou stanicí CBC uvedla, že se velmi zlobí, že muž odjel do USA s vědomím, že byl v kontaktu s lidmi nakaženými ebolou. Označila to za neomluvitelné. Uvažuje prý o právním postihu muže po návratu domů. Podle místních médií se muž nakazil, když pomáhal nastoupit do taxíku nemocné ženě.

Ebola v Libérii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Abbas Dulleh

Počet obětí eboly v západní Africe vzrostl na 3 431 z celkového počtu 7 470 nakažených. Nigerijský prezident Goodluck Jonathan již před časem oznámil – podle kritiků předčasně – vítězství jeho země nad nemocí. Ta si v nejlidnatější africké zemi vyžádala osm obětí. Z celkových tří tisíc mrtvých bylo v Africe 216 zdravotníků nebo humanitárních pracovníků.

Experti zatím uklidňují, že epidemie eboly v Česku nehrozí. „Pravděpodobnost zavlečení eboly do našeho státu je poměrně malá oproti velkým zemím, jako jsou Spojené státy nebo Německo. Samozřejmě to nejde vyloučit, ale i v případě zavlečení by se takové šíření jako v Africe nekonalo,“ myslí si infekcionista Ladislav Machala.

Do Německa dnes dorazilo letadlo s dalším pacientem nakaženým ebolou. Muž byl z frankfurtského letiště za doprovodu policie a hasičů okamžitě převezen na izolační jednotku místní kliniky.

O novém pacientovi je známo to, že je to lékař, pochází z Ugandy a že se nakazil při práci pro italskou humanitární organizaci v Sieře Leone. Humanitární pracovník bude hospitalizován v univerzitní nemocnici ve Frankfurtu nad Mohanem.