Lotyšská vládní koalice zřejmě obhájí svůj mandát

Riga – Parlamentní volby v Lotyšsku podle povolebního odhadu vyhrála vládnoucí středopravá koalice premiérky Laimdoty Straujumaové, která by v nové sněmovně měla získat 63 ze stovky křesel. Hlavní opoziční strana reprezentující ruskou menšinu podle průzkumu u volebních uren přijde o postavení nejsilnějšího parlamentního uskupení. Hlasování významně poznamenaly obavy z ruské agrese vůči Pobaltí.

Podle průzkumu ve volbách vede liberálně-konzervativní strana Jednota premiérky Straujumaové s přízní téměř 24 procent voličů před (proruskou) stranou Centrum shody s podporou 21,6 procent dotázaných. První výsledky lze očekávat ještě před půlnocí, sčítání hlasů má však skončit až v neděli, kdy také ústřední volební komise ohlásí předběžné výsledky.

Stočlenný lotyšský parlament zvaný Saeima se volí každé čtyři roky. Ze dvou milionů obyvatel pobaltské republiky má právo hlasovat asi 1,5 milionu voličů, nikoliv však 320 tisíc Rusů, kteří po odtržení Lotyšska od Sovětského svazu přišli o občanství.

Lotyšská ekonomika patří k nejrychleji rostoucím v Evropě a je vnímána jako příklad úspěšného fungování úsporných fiskálních opatření. Zemi v roce 2008 výrazně zasáhla globální úvěrová krize, což ji přinutilo požádat o mezinárodní pomoc. Letos v lednu se Lotyšsko stalo osmnáctým členem eurozóny. Členem EU a NATO je tato pobaltská země od roku 2004.

Lotyšská premiérka Laimdota Straujumaová u parlamentních voleb 2014
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people