Američan zadržený Islámským státem: Nejhorší je to nevědění

Washington/Damašek - Rodiče Američana Petera Kassiga, kterého zadržují ozbrojenci z hnutí Islámský stát, zveřejnili dopis, který jim syn napsal ze zajetí. Kassig, který v zajetí údajně konvertoval k islámu a nechává si říkat Abdar Rahmán, v dopise mimo jiné píše: „Samozřejmě se bojím, že umřu, ale nejhorší je to nevědění, uvažování, doufání a přemýšlení nad tím, jestli mám ještě vůbec doufat.“

Šestadvacetiletý muž také píše, že „je vyděšený k smrti“, uvedla britská BBC. Radikálové v pátek pohrozili, že Kassig je dalším na řadě, komu chtějí setnout hlavu. Kassig napsal, že ho trápí, jakou bolest současná situace způsobuje jeho rodině.

„Jsem velmi smutný z toho, že se tohle všechno děje a čím si vy všichni doma procházíte,“ uvedl zadržovaný Američan. „Jestliže zemřu, myslím si, že mě i vás může utěšit alespoň to, že k tomu došlo, když jsem se snažil zmírnit utrpení a pomoci lidem v nouzi… Pokud jde o mou víru, modlím se každý den a v tomto smyslu nejsem rozčilený ohledně situace, ve které se nacházím,“ napsal Kassig dále v dopise, který zakončil: „Miluji vás.“ Rodiče Ed a Paula Kassigovi prohlásili, že se rozhodli úryvky z dopisu zveřejnit, "aby svět mohl pochopit, proč se o něj tak mnoho lidí strachuje a obdivuje ho".

Kassig ošetřoval uprchlíky ze Sýrie

Kassig sloužil v americké armádě v době války v Iráku, kde byl podle záznamů Pentagonu nasazen od dubna do července 2007. Po propuštění z armády ze zdravotních důvodů se stal laborantem záchranné služby a odcestoval v roce 2012 do Libanonu. Jako dobrovolník působil v nemocnicích, kde ošetřoval palestinské uprchlíky a Syřany utíkající před válečným konfliktem ve své zemi, uvedla jeho rodina.

Kassiga unesli loni 1. října, když cestoval do syrského města Dajr az-Zaur jako pracovník Speciální služby akutní pomoci a podpory (SERA). Tuto nevládní organizaci sám založil koncem roku 2012 s cílem ošetřovat uprchlíky prchající ze Sýrie do Turecka.

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát, kteří obsadili rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, zveřejnili minulý týden v pátek videozáznam, který zachycuje brutální vraždu britského humanitárního pracovníka Alana Henninga. Na jeho konci radikálové hrozí smrtí právě Petera Kassiga. Již dříve ozbrojenci setnuli hlavu americkým novinářům Jamesu Foleymu, Stevenu Sotloffovi a britskému humanitárnímu pracovníkovi Davidu Hainesovi.

Vedoucí představitelé Británie a USA brutální činy ostře odsoudili a přislíbili nasazení všech prostředků k boji proti Islámskému státu. Přímo na bojištích v Iráku a v Sýrii radikálové z IS výraznější úspěchy nezaznamenali, jejich útokům i nadále odolávají největší irácká ropná rafinérie u Bajdží i severosyrské město Kobani, které je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. V jeho okolí islamisté ovládají asi 300 vesnic. Pokud by město padlo, ovládl by IS souvislý pás pohraničí od severovýchodního cípu Sýrie až po Aleppo.