Násilí v Hamburku: Kurdové se bili s radikálními muslimy

Hamburk - Několik stovek Kurdů a radikálních muslimů se v noci na dnešek střetlo v severoněmeckém Hamburku. Násilnosti, při kterých byla zraněna řada lidí, ukončila svým zásahem až policie, napsal list Die Welt. Kurdové po celé Evropě demonstrují, aby se domohli mezinárodního zásahu proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS), které ovládá značné území v Iráku a Sýrii, mimo jiné i část tamních kurdských oblastí. Kurdové protestují i na řadě míst v Turecku, kde dosud zahynulo nejméně 18 lidí.

Asi čtyři stovky Kurdů se večer shromáždily u jedné z hamburských mešit, kde se jim postavil zhruba stejný počet muslimů, kteří byli podle všeho příznivci radikálního salafistického hnutí. Právě řada salafistů bojuje na straně IS. Ačkoli policie oblast u mešity uzavřela, střetům se jí zabránit nepodařilo. Obě znesvářené skupiny na sebe útočily mimo jiné železnými tyčemi a mačetami. Počet zraněných zatím upřesněn nebyl. O několik hodin dříve uspořádali Kurdové v Hamburku jinou demonstraci, která byla pokojná. Protestující asi hodinu blokovali několik kolejí na hlavním nádraží.

Početné kurdské enklávy vyjádřily nespokojenost i v několika evropských městech, mimo jiné v Haagu, Vídni, Bernu, Paříži, Kodani, Berlíně či Stockholmu. V Bruselu včera demonstranti pronikli dokonce do budovy Evropského parlamentu.

Miloš Mendel, arabista

„Islámský stát útočí na kdekoho, v podstatě i na sunnitské muslimy, kteří nejsou srozuměni s jeho ideologickým přístupem – vulgarizací islámského náboženství. Na Kurdy útočí jednak proto, že je to národnostně jiná skupina a zadruhé proto, že nejsou dostatečně bigotní sunnité.“

Rašíd Chalíl, kurdský aktivista syrského původu

„V důsledku syrské revoluce zažíváme možná nejhorší období. Islámský stát přišel válčit proti všem a proti demokratickým principům. Tihle lidé jsou výtvor režimu Bašára Asada. Ten na začátku revoluce tvrdil, že bojuje proti teroristům, kteří ale neexistovali, protože šlo o čistě mírové protesty.“

Silné nepokoje probíhaly také v převážně kurdských oblastech na východě Turecka. Demonstrace se v úterý ale konaly po celé zemi. Místní autority vyhlásily v šesti oblastech na jihu státu zákaz vycházení. K hranicím se Sýrií přesto míří skupiny Kurdů, kteří chtějí městu Kobani pomoci - okolo 300 jich zastavila policie v hraničním městě Surucu. Opačným směrem už přitom zamířilo přes 180 tisíc uprchlíků.

Kurdům docházejí síly, letecká pomoc ale donutila IS k ústupu
Kurdové už tři týdny brání severosyrské město Kobani před ozbrojenci Islámského státu. Ti po několikatýdenním obléhání začali postupně toto klíčové kurdské město dobývat. Kurdům ale stojí v zádech letadla americko-arabské koalice. Poslední vlna leteckých útoků podle všeho donutila islamisty k částečnému stažení z některých částí města - tvrdí to alespoň syrští aktivisté.

Jak dnes uvedl Ramí Abdar Rahmán z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), „bojovníci IS byli donuceni se stáhnout z některých oblastí ve východní části města Ajn al-Arab (arabský název pro Kobani) a z jeho jihozápadních předměstí“. „Nyní už džihádisté neoperují na západě města, ale stále si udržují určité pozice na východě a na jižních předměstích,“ řekl Rahmán.

IS má ve vzduchu dalšího nepřítele

Zapojení do leteckých úderů proti Islámskému státu v Iráku nově schválil kanadský parlament. Konzervativní premiér Stephen Harper požádal poslance o svolení připojit se k náletům, na kterých se kromě USA podílí také Británie, Francie, Austrálie, Dánsko, Nizozemsko a Belgie, už minulý týden. Kanadské letectvo se ale zapojí pouze do náletů v Iráku, nikoliv na syrském území.

Kanadský premiér Stephen Harper
Zdroj: ČT24/ISIFA

Vzhledem k tomu, že Harperovi konzervativci mají v parlamentě většinu, byl výsledek předem prakticky jasný. Pro hlasovalo 157, proti 134 přítomných poslanců. Podle nedávného průzkumu podporuje kanadskou účast v operaci celkem 64 % obyvatel země.

Parlament schválil kanadskou misi na šest měsíců, přičemž výslovně vyloučil vyslání pozemních jednotek. Součástí kontingentu bude šest stíhaček CF-18, tankovací letoun, dvě průzkumná a jedno dopravní letadlo. Do operace se zapojí kolem 600 kanadských vojáků.

Počet mrtvých civilistů se blíží 10 tisícům

  • Organizace Islámský stát letos vyhlásila na severu Iráku a Sýrie chalífát.
  • Od začátku roku přišlo v Iráku o život přes 9 300 civilistů a zraněno bylo přes 17 tisíc osob, přitom polovina z nich od léta, kdy Islámský stát začal obsazovat irácký sever.
  • Podle odhadu americké tajné služby má hnutí k dispozici kolem 31 tisíc bojovníků.
  • V současné době se největší boje mezi radikálními islamisty a Kurdy už tři týdny odehrávají o strategické město Kobani na severu Sýrie u turecké hranice.
  • Z města Kobani a okolí už do Turecka uprchlo kolem 160 tisíc lidí, převážně Kurdů.
Vydáno pod