Robot vaří, peče, krájí… a hlavně sám přemýšlí

Praha – Vybavení domácností se neustále modernizuje. O špinavé nádobí se postará myčka, podlahu projedou vysavače bez obsluhy. O vaření se museli dosud starat lidé, teď ale vědci přišli s nápadem, který by je ušetřil i téhle práce. Robot Kodiak se při práci dokáže učit jako člověk a v kuchyni zvládá stále více úkolů.

Kuchaři se o své místo zatím bát nemusejí, Kodiak má stále co zlepšovat. Kdyby se ale účastnil testu IQ robotů, určitě by mu patřily přední příčky. „Cílem tohoto projektu je mít robota, který za nás udělá doma ty nepříjemné věci, které vy sami dělat nechcete,“ vysvětluje student počítačových věd z Cornellovy univerzity Ian Lenz.

Místo očí má Kodiak kamery a místo prstů senzory. Ve srovnání s ostatními roboty se nejvíc přiblížil lidskému myšlení. Místo opakování naprogramovaných úkolů ho na Cornellově univerzitě ve Spojených státech učí samostatnosti. „Místo toho, abych mu řekl, kam se má pohnout, musí sám usoudit, kde je nejlepší místo položit to na prkénko,“ popisuje robota Lenz.

Krájení zeleniny na plátky bude muset Kodiak dopilovat
Zdroj: ČT24

Zkušenosti se mu ukládají do paměti jako člověku. Do hlavy mu vědci posílají fotky předmětů každodenní potřeby v kuchyni, včetně návodů na jejich používání. Robot v domácnosti levou zadní ovládá i to, co nikdy předtím neviděl.

Robot Kodiak se umí v domácnosti otáčet (zdroj: ČT24)