Washington tlačí na Ankaru: Pomozte v syrských bojích

Washington - Americká vláda vyzvala Ankaru k urychlení vojenské pomoci v boji proti radikálům ze skupiny Islámský stát v Iráku a Sýrii. Turecký parlament sice počátkem měsíce posvětil vojenský zásah proti islamistům, země se ale do pozemní operace sama pouštět nechce, jakkoli se boje svádí přímo u jejích hranic.

Americká výzva padla při rozhovoru Obamovy poradkyně Lisy Monacové se šéfem turecké rozvědky Hakanem Fidanem. Monacová „ocenila podporu Turecka probíhajícím americkým vojenským operacím v Iráku a Sýrii a zdůraznila význam urychlení turecké pomoci v rámci všeobecné strategie s cílem oslabit a nakonec zničit Islámský stát“, citují agentury z prohlášení Bílého domu.

Téma turecké aktivity nabylo aktuálnosti v posledních dnech, kdy probíhají urputné boje o kurdské město Kobani ležící na syrsko-turecké hranici. Podle pátečních zpráv ozbrojenci z hnutí Islámský stát ovládají již 40 procent města. Kobani brání kurdští bojovníci za pomoci leteckých úderů, které podnikají USA a jejich spojenci; Turci mají tanky na hranicích, do pozemní operace ale sami jít nechtějí. Tureckem kvůli tomu také již týden zmítají demonstrace tamních Kurdů (detaily najdete zde).

Turci pozorují boje o Kobani
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN/AA/TT

Syrská exilová organizace SOHR oznámila, že radikálové již dobyli takzvanou bezpečnostní čtvrť, tedy oblast na východě Kobani, kde se nacházejí budovy místní administrativy a policejní velitelství. Podle jednoho z místních kurdských představitelů se nyní nejtvrdší střety odehrávají v jižní a východní části města. Situace v Kobani je podle něj „zoufalá“ žádá proto mezinárodní společenství a OSN o pomoc.

Paradox plánu „odstranit Asada“

Schůzka Monacové s Fidanem byla součástí série americko-tureckých jednání o podpoře Turecka při výcviku umírněných syrských bojovníků. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová v pátek sdělila, že Turecko souhlasí s tím, že podpoří výcvik a dodávky vybavení pro umírněné syrské rebely, kteří se snaží o svržení syrského prezidenta Bašára Asada. Washington se tím dostává do paradoxní situace. Asadovy síly jsou momentálně jediné pozemní jednotky, které v Sýrii dokáží islamistům čelit, Turecko ale na Bílý dům dlouhodobě tlačí, aby vedle plánu boje s islamisty předložil i plán na odstranění Asada, který tvoří jednu ze stran čtyřleté syrské občanské války.

Mapa Sýrie
Zdroj: ČT24