USA měly bin Ládina na dosah, ten byl ale vždy o krok napřed

Washington - Západní zpravodajské služby byly po 11. září 2001 daleko blíž k tomu zajmout nebo zabít Usámu bin Ládina, než se předpokládá. Oznámil to nejmenovaný bývalý člen jedné rozvědky. V letech 2003 a 2004 pracoval totiž na afghánsko-pákistánském pomezí agent s přímým napojením na teroristy. Přesto jeho informace nikdy nebyly dostatečně čerstvé na to, aby se zpravodajci k bin Ládinovi dostali.

Nejhledanější terorista světa Usmáma bin Ládin je stále na útěku. Před devíti lety měly přitom Spojené státy jeho dopadení na dosah ruky, když ostřelovaly skrýše povstalců v pohoří Tora Bora nedaleko afghánských hranic s Pákistánem, kde se šéf al-Káidy skrýval. Tehdy se ale podařilo bin Ládinovi uniknout. Zdálo se, že útok na bašty povstalců v horách byl úderem, který islámské radikály silně zasáhl.

Člen rozvědky ale tvrdí, že al-Káida se z toho rychle oklepala a zanedlouho mezi sebou šéfové organizace opět čile komunikovali a dokonce se spolu i setkávali. Bin Ládin se například setkal s hlavním strůjcem útoků z 11. září Chálidem Šajchem Muhammadem, ještě než byl v únoru 2003 zatčen. Podle americké zpravodajské služby byl bin Ládin také v čilém kontaktu s druhým nejvyšším představitelem al-Káidy Ajmánem Zavahrím.

Američtí agenti v té době pohyb a komunikaci islámských radikálů poměrně podrobně sledovali díky napojení agenta přímo na teroristy. Spojené státy tedy věděly, že se bin Ládin v letech 2003 a 2004 pohyboval v pákistánských horách v severozápadní provincii. Vyhýbal se městům a trávil většinu času na venkově. Agenti dokonce věděli, že šéf al-Káidy podnikl několik výletů za hranice do Afghánistánu, byli ale vždy za bin Ládinem o krok později. Nikdy neměli tak čerstvé informace, aby ho mohli dopadnout.