Boj s ebolou: USA chtějí využívat své letecké základny ve Španělsku

Washington - Spojené státy chtějí využívat své letecké základny ve Španělsku k boji proti ebole v západní Africe. Američané odtud hodlají přesouvat pracovníky a materiál k výstavbě polních nemocnic v Libérii a Sieře Leone. Do postižené oblasti vyšlou až 4 tisíce vojáků. Předseda dolní komory USA John Boehner předtím prohlásil, že americký prezident Barack Obama by měl zvážit dočasný zákaz cestování z postižených zemí do USA. Organizace OSN mezitím varuje před potravinovou krizí v Africe.

Spojené státy mají ve Španělsku celkem čtyři letecké základny. „Americké úřady požádaly Španělsko, jestli by mohly využívat své základny v zemi pro přesun pracovníků a materiálu k výstavbě polních nemocnic v Libérii a Sieře Leone,“ uvedl zdroj ze španělského ministerstva obrany, jehož citovala agentura Reuters. Madrid je prý připraven s požadavkem souhlasit. „Žádné z letadel nebude přepravovat pacienty nebo lidi s podezřením na nákazu ebolou ani ty, kteří byli s infikovanými osobami v kontaktu. Španělsko bude mít právo letadla i pasažéry kontrolovat,“ konstatoval zdroj.

Obama slíbil „agresivnější“ reakci na šíření smrtícího viru

Do každé nemocnice v USA, kde bude výskyt nemoci zjištěn, bude bezodkladně během 24 hodin vyslán tým odborníků, slíbil Obama. Reakce na šíření nákazy musí podle něj být „agresivnější“. Chráněni před nákazou musejí bezpodmínečně být zdravotníci.

Proti zákeřnému onemocnění je nutné zakročit především v západní Africe. Pokud se tam vymkne epidemie kontrole, rozšíří se ebola po celém světě, řekl Obama, který kvůli dnešní vládní poradě zrušil plánovanou politickou kampaň na americkém venkově.

Obama poradu svolal krátce poté, co měla již druhá ošetřovatelka z nemocnice v americkém Texasu pozitivní test na ebolu. Podle texaských úřadů je velmi reálné, že případů nákazy bude ještě víc. Zdravotní sestra totiž ještě před odhalením nemoci v pondělí cestovala letadlem z Clevelandu do Dallasu a lékaři nyní budou sledovat i více než 130 pasažérů, kteří byli na palubě letadla společně s ní.

Podle středeční informace Světové zdravotnické organizace (WHO) zemřelo na nákazu nebezpečným virem 4 493 lidí a situace v Guineji, Sieře Leone a Libérii se dál zhoršuje. S potvrzením choroby či s podezřením na nákazu bylo hospitalizováno 8 997 lidí v sedmi zemích. Několik zdravotníků se nakazilo v USA a ve Španělsku, v Senegalu a Nigérii se zřejmě podařilo šíření viru zastavit, uvedla WHO.

Boehner: Prezident by měl dočasný zákaz cestování rozhodně zvážit

Obama v pondělí jednal s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem o tom, že mezinárodní společenství musí vyvinout větší úsilí k zastavení epidemie eboly. Šéf Bílého domu ve středu také absolvoval videokonferenci o této zákeřné nemoci s lídry Francie, Británie, Německa a Itálie.

Šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner v reakci na středeční vládní schůzi prohlásil, že prezident by měl zvážit dočasný zákaz cestování ze zemí postižených epidemií eboly do USA. „Dočasný zákaz cestování by měl prezident rozhodně zvážit spolu s dalšími příslušnými kroky, protože pochybnosti o bezpečnosti systému letecké dopravy rostou,“ upozornil Boehner v prohlášení.

V souvislosti s epidemií varoval Světový program pro výživu (WFP) před vznikem vážné potravinové krize v západní Africe. Spojeným národům se prý stále nepodařilo dostat se k 750 tisícům lidí v nejhůře postižených západoafrických oblastech, kteří nutně potřebují jídlo.

Ebola se dnes řešila i v Bruselu. Riziko šíření viru v evropských zemích je podle eurokomisaře pro zdraví Borga jen malé. Země EU zlepší výměnu informací o cestujících z oblasti. „Eurokomisař pro zdraví uvedl, že v Evropě by měla být zavedena kontrolní opatření při příletu a odletu. Přiznal, že podle vědců mají podobná opatření jen omezený účinek, přesto podle něj každá osoba, u níž bude virus nalezen, může zachránit mnoho dalších životů. Varoval, že počet nakažených se každé tři týdny zdvojnásobuje. Řekl, že je třeba zvážit i doplňující opatření na hranicích Unie, přestože je to plně v gesci členských států EU,“ prohlásil zpravodaj ČT v Bruselu Bohumil Vostal.

Podle středeční informace Světové zdravotnické organizace zemřelo na nákazu nebezpečným virem 4 493 lidí. Situace v Guineji, Sieře Leone a Libérii se dál zhoršuje. S potvrzením choroby nebo s podezřením na nákazu bylo hospitalizováno 8 997 lidí v celkem sedmi zemích. Několik zdravotníků se nakazilo v USA a ve Španělsku, v Senegalu a Nigérii se zřejmě podařilo šíření viru zastavit, sdělila Světová zdravotnická organizace.