Avatarka Sweetie v akci: V Austrálii usvědčili prvního pedofila

Amsterdam - Internetová kampaň proti pedofilům na internetu, kterou spustila nizozemská nezisková organizace Terre des Hommes, má první úspěch. Australská policie usvědčila sedmatřicetiletého muže. Ten se nechal nachytat, když nabízel peníze za sex na dálku dívce z Filipín. Ve skutečnosti to byla počítačová avatarka Sweetie. Kontaktovalo ji celkem asi 20 tisíc lidí, tisíc z nich nabídlo peníze.

Avatara malé Filipínky vypustila na lov pedofilů Terre des Hommes loni. Ze sexuálních lovců se staly oběti. Prvním usvědčeným je Australan Scott Robert Hansen. „Ahoj, je ti opravdu devět? Miluju asijské kočičky. Půjdeš do toho? Jsem nahý,“ psal na internetu. 

Policie prohledala jeho byt už v únoru, od té doby byl ve vazbě. Známý recidivista teď podstoupí soudem nařízenou léčbu. „Podle soudu nezáleželo na tom, jestli to bylo skutečné, nebo virtuální dítě,“ konstatoval Hans Guyt z nizozemské organizace.

Virtuální Sweetie pomohla usvědčit prvního pedofila (zdroj: ČT24)

„Jedná se o zásadní průlom v boji proti této formě zneužívání dětí,“ řekl vedoucí projektu Hans Guijt.

„Jsme spokojeni s tímto skvělým výsledkem. Soudce uznal, že spáchaný trestný čin byl podobný tomu, který by se mohl stát reálnému dítěti,“ prohlásil prezident Mezinárodní federace Terre des Hommes Salinari Raffaele.

Sweetie
Zdroj: Peter Dejong/ČTK/AP

Jeho jméno Interpolu předala neziskovka spolu s tisícovkou dalších lidí z 71 zemí. Právě tolik mužů nabídlo Sweetie ze sex na dálku peníze. Jejich identitu získali z dostupných zdrojů, třeba z Facebooku. „Policie mnohde nesmí sama provádět skryté operace a provokace,“ podotkl Guyt. 

Nový fenomén se šíří jako epidemie. Podle odhadů OSN a FBI je v každém momentu online 750 tisíc pedofilů. „V podstatě děti znásilní, vypnou počítač a jdou do práce,“ uvedl pracovník Terre des Hommes. 

Pocit jistoty jim dává anonymita přezdívek, předplacené kreditní karty a vzdálenost - nejčastěji jdou po dětech z rozvojových zemí. Rodiče o tom podle sociálních pracovníků mnohdy dokonce vědí, ale myslí si, že to potomkům neublíží, když se jich nikdo nedotýká přímo. Za jeden kontakt si děti vydělají v přepočtu i dva tisíce korun.