Separatisté v Doněcku čekají před volbami útok armády

Kyjev/Doněck – Proruští separatisté se před plánovanými nedělními volbami obávají ofenzívy ukrajinské armády. Hlavním cílem má být Doněck, který je až na místní letiště kompletně pod kontrolou separatistů. V oblasti sice formálně platí příměří, obě strany konfliktu se ale vzájemně obviňují z útoků.

Povstalci v Doněcku čekají ofenzívu armády (zdroj: ČT24)

Podle Kyjeva ostřelují vzbouřenci pozice armády, během středy a dneška padlo sedm vojáků. Je to největší ztráta vládních sil od 14. října, kdy zahynulo osm jejich příslušníků.

Podle informací ukrajinských médií se příměří nadále porušuje na více místech Doněcké a Luhanské oblasti. Agentura Ukrinform uvedla, že ráno zahájili „teroristé“, jak Kyjev označuje vzbouřence, intenzivní palbu z těžkých děl a raketometů na vesnici Novotoškivka v Luhanské oblasti. Jednoho civilistu prý při tom zabili a další neupřesněný počet zranili. Tiskové středisko vojenské operace na východě země uvedlo, že ozbrojenci od středy více než čtyřicetkrát porušili klid zbraní s cílem destabilizovat situaci.

Separatisté naopak tvrdí, že klid zbraní dodržují a sami se stávají cílem útoků ukrajinské armády. „Ze severu a západu jsme ostřelováni,“ tvrdí proruský povstalec z Doněcku, který si nechává říkat Valera.

  • Příměří platí na východě Ukrajiny oficiálně od počátku září, kdy zástupci separatistů a kyjevské armády podepsali protokol o okamžitém zastavení palby. Později obě strany uzavřely v Minsku memorandum, ve kterém byly upřesněny podmínky dodržování již dříve podepsaného protokolu. V memorandu se mimo jiné uvádí, že těžké zbraně musí být staženy nejméně 15 kilometrů od kontaktní linie a že je zakázáno provádět útočné operace. Klid zbraní je ovšem opakovaně porušován.
Proruští separatisté čekají ofenzívu armády
Zdroj: ČT24

Vedení vzbouřenců varuje před ofenzívou ukrajinské armády. Cílem má být údajně Doněck, který je kromě letiště celý pod kontrolou separatistů. „Opravdu čekáme útok doslova každým dnem. Nenechají nás v klidu,“ říká velitel jednoho z povstaleckých stanovišť v ulicích Doněcka.

Podle povstalecké rozvědky využila ukrajinská armáda příměří k přemístění jednotek a nyní před volbami údajně zaútočí. Sami povstalci přitom plánují brzké znovudobytí Slavjansku, Kramatorsku a dalších měst pod kontrolou Ukrajinců.

Rusko uzná oficiální i povstalecké volby

Plánované nedělní volby na východě Ukrajiny dnes odsoudili ministři zahraničí zemí Visegrádské skupiny. Vyzvali současně Rusko, aby přispělo k mírovému řešení konfliktu tím, že tyto volby odmítne uznat. Ruský ministr zahraničí Sergej lavrov přitom v úterý řekl, že Moskva uzná jak ukrajinské parlamentní volby, které minulý víkend vyhrály proevropské strany, tak hlasování separatistů.