Hraní na PC je sport jako každý jiný, rozhodla chicagská univerzita

Chicago - Chicagská Univerzita Roberta Morrise nabízí sportovní stipendium téměř půl milionu korun. Potenciální atleti ale nebudou muset udělat ani kotrmelec – stipendium totiž dostanou za hraní počítačové online hry League of Legends, v níž měří síly dva nejméně tříčlenné týmy a vzájemně se snaží zlikvidovat.

„Je to sportovní disciplína,“ říká na adresu mistrů virtuálního světa zástupce ředitele pro atletiku Kurt Melcher. „Je možné soupeřit i mezi školami.“ Také studenti hru berou naprosto vážně a říkají, že jejich virtuální sport je o odříkání a velké dřině – jako všechny ostatní disciplíny. Vyžaduje také brilantní strategické myšlení, schopnost rychlého rozhodování a týmové spolupráce.

Sportovní stipendium za LoL (zdroj: ČT24)

„Musíme se hodně učit - máme kouče! Je to jako každý jiný sport. A kdo říká, že není, tomu odpovídám: Je to sport, jen v jiné oblasti,“ vysvětluje 21letá Sondra Burrowsová, jedna z prvních stipendistek. Svou budoucnost vidí v marketingu počítačových her a do virtuálního světa by ráda přilákala víc žen.

Netradiční sportovní stipendium dostal i Derek Micheau. Rodiče mu prý nejdřív nevěřili, protože si nedokázali představit, jak se k němu mohl z gauče propracovat. „Nejdřív byli velmi skeptičtí. Mysleli to se mnou opravdu dobře a domnívali se, že mě někdo podvedl nebo něco takového,“ říká stipendista Derek.

Příští rok čeká americké virtuální sportovce účast na národním šampionátu a nakonec třeba i meta nejvyšší– finále mezinárodního šampionátu League of Legends. Letos se konalo v Soulu a vítězný korejský tým získal kromě potlesku tisíců fanoušků i šek v přepočtu na víc než 20 milionů korun.