Muž, který údajně zabil bin Ládina, byl připraven na sebevražednou misi

Washington - Členové elitní jednotky amerického námořnictva, kteří 2. května 2011 připravili o život nejhledanějšího teroristu světa Usámu bin Ládina, měli k dispozici minimum detailů k chystané misi. Zároveň počítali reálně s variantou, že se z akce nevrátí, tedy že na místě padnou nebo skončí v pákistánském vězení. V rozhovoru pro americkou televizní stanici Fox News to řekl příslušník komanda SEAL Team 6 Rob O'Neill. V interview zopakoval, že to byl on, kdo bin Ládina zabil. „Pořád přemýšlím, zda je to ta nejlepší, nebo nejhorší věc, co jsem kdy udělal,“ přiznal bývalý voják.

Robert O’Neill poprvé promluvil před kamerami a pod svým pravým jménem. V rozhovoru popsal, že zpočátku netušil, nač je jeho družstvo cvičeno. „Řekli, že něco našli, že to něco je dům, že ten dům je v nějaké díře a ta díra je v nějaké zemi a že půjdeme a to něco přineseme. Také nám sdělili pár jmen, která nedávala smysl. Za několik dní jsme mluvili o té osobě a řekli jsme si: je to bin Ládin. Našli ho, půjdeme ho chytit. Čím víc jsme cvičili, tím víc jsme si uvědomovali, že to bude jenom jednosměrná mise,“ prozradil držitel dvou tuctů vyznamenání za působení v Afghánistánu a Iráku a také za vedení mnoha pátracích misí po členech al-Káidy.

On i jeho kolegové si říkali, že se sice dostanou na místo, ale ne zpět. „Zemřeme, když ten dům vybuchne. Zemřeme, když vybuchne on. Nebo tam uvízneme moc dlouho a zatknou nás Pákistánci a my strávíme zbytek našich krátkých životů v pákistánském vězení,“ popsal nejistotu při přípravě akce.

O’Neill dále v rozhovoru popsal, že zastřelením bin Ládina akce neskončila, protože skupině trvalo ještě 90 minut, než se dostala do Afghánistánu, odkud operaci zahájila. „Za osmdesát a něco minut někdo promluvil do vysílačky a řekl: 'Výborně pánové, poprvé ve svém životě budete rádi, když vám řeknu - vítejte v Afghánistánu.' A všichni jsme si uvědomili, že jsme to dokázali, že jsme ho dostali a jsme naživu. Bylo to šílené, začalo poplácávání a všichni si uvědomili, že budou žít a že dostali bin Ládina,“ sdělil O’Neill.

O'Neill pracuje v současnosti jako profesionální řečník
Zdroj: ČT24/Leading Authorities

Dvoudílné výpovědi pro Fox News nechyběla působivost: elitní zabiják, který se dnes živí motivačními přednáškami, vypráví, jak cítil, že jde konat jménem newyorských hasičů a policistů. Jménem Američanů, kterým al-Káida zasadila 11. září 2001 krutou ránu. Právě když letos v září promlouval před rodinami obětí 9/11, při příležitosti otevření newyorského „Národního muzea a památníku 11. září“, rozhodl se - spontánně - v průběhu svého vystoupení popsat přítomným, jak byl Usáma bin Ládin usmrcen. „Shromážděné rodiny mi pak řekly, že jim to pomohlo vyrovnat se s celou tragédií,“ dodal O’Neill.

O'Neillova verze zabití Usámy bin Ládina: 2. května 2011, krátce po jedné hodině ranní, vtrhl v domě v pákistánském Abbottabádu do pokoje, kde se hledaný terorista kryl za svou nejmladší manželkou. Zatímco se Usáma snažil dostat ke zbrani, Rob ho trefil dvěma ranami do hlavy a zabil ho. „Svalil se na podlahu před postelí. Bylo jasné, že je mrtvý, už první kulka mu roztříštila lebku,“ vybavuje si O’Neill inkriminované momenty.

Jeho příběh se ale rozchází s výpověďmi dalších členů komanda. Podle nich bin Ládina nejdřív postřelil vedoucí člen skupiny, tzv. pointman, a dílo pak dokonali nejméně dva další. Tak to popsal předloni Matt Bissonnett v pamětech „Nelehký den (No Easy Day)“ vydaných pod pseudonymem. Bissonnett čelí za svá odhalení žalobě za porušení mlčenlivosti. Tatáž teď možná čeká i O’Neilla.