Dejte Ukrajině zbraně proti Rusku, říká Obamův poradce

Washington/Berlín - Poradce amerického prezidenta Baracka Obamy pro otázky národní bezpečnosti Tony Blinken je přesvědčen, že USA by měly uvažovat o vyzbrojení Ukrajiny proti Rusku. Blinken by chtěl tímto krokem dosáhnout toho, aby si Rusko „dvakrát rozmyslelo“, zda dál destabilizovat sousední zemi.

Řešení na Ukrajině je zatím v nedohlednu (zdroj: ČT24)

Blinken, který by se měl stát - pokud ho potvrdí Senát - náměstkem ministra zahraničí Johna Kerryho, uvedl, že Rusko velmi vážně porušuje uzavřené dohody o tom, že se nebude vměšovat do občanské války na Ukrajině.

Dodávku zbraní na Ukrajinu podporuje velká část amerického Kongresu v čele s republikánským senátorem Johnem McCainem. Obamova vláda se tomu ale zatím bránila. McCain při dnešní debatě k knihovně amerického Kongresu, která byla věnována odkazu Václava Havla, mimo jiné kritizoval reakci USA a Západu na dění na Ukrajině. Západní země by podle senátora měly Kyjevu dodávat přinejmenším zbraně a podrobné zpravodajské informace.

Kyjev a Západ obviňují Rusko z podpory proruských povstalců na východě Ukrajiny zbraněmi i vojáky, Moskva to ale popírá. Ruský prezident Vladimir Putin uplynulý víkend čelil na summitu G20 v australském Brisbane velkému tlaku západních představitelů, aby změnil svůj přístup k Ukrajině.

Frank-Walter Steinmeier, ministr zahraniční SRN
Zdroj: Novoderezhkin Anton/ČTK/ITAR-TASS

Steinmeier po jednání s Putinem rychlé řešení na Ukrajině nevidí

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier nevidí šanci na rychlé vyřešení ukrajinské krize ani po úterním setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě. Řekl to dnes v Berlíně po rozhovoru s polským kolegou Grzegorzem Schetynou. „Podle stavu věcí jsme bohužel stále ještě daleko od nějakého uvolnění napětí a ještě dál jsme od politického řešení,“ poznamenal šéf německé diplomacie. Nicméně zároveň varoval před tvrzením, že křehké příměří na východě Ukrajiny ztroskotalo. Sám odhaduje, že za dva až tři týdny by mělo být jasné, jestli jeho rozhovor s Putinem přinesl nějaké ovoce.

Steinmeier byl v úterý nejprve v Kyjevě a poté v Moskvě, kde s představiteli obou zemí hovořil o možnosti vyřešit konflikt na Ukrajině. Německo je považováno za jakéhosi prostředníka mezi kyjevskou vládou a Kremlem.