Zběh z IS: Spící buňky džihádistů chystají v Evropě odvetu

Londýn - Západní tajné služby už dlouho varují, že Islámský stát (IS) představuje nebezpečí pro západní svět. Teď jejich slova potvrzuje i zběh od této organizace. Tvrdí, že teroristi zakládají spící buňky v Evropě, které zde mají chystat odvetu za nálety v Sýrii a Iráku. Muž, který se rozhodl promluvit, podle svých slov patřil k tajné službě extremistů. Tvrdí, že Islámský stát není radno podceňovat. I proto, že za něj bojuje mnoho bývalých profesionálních vojáků a agentů.

IS prý zakládá spící buňky v Evropě (zdroj: ČT24)

K Islámskému státu se přidávají tisíce islamistů ze západní Evropy, zatímco jiní zůstali doma. Čekají prý na povel, aby udeřili. „Jsou ve všech evropských zemích. A je jich dokonce více než v arabských státech. Vysvětlím to na příkladu. Řekněme, že jsem Brit, a ví se o mě, že patřím k Islámskému státu. Někdo za mnou přijde s tím, že chce jít do Sýrie bojovat. Já mu místo toho doporučím, aby zůstal. A nasměřuji ho na existující buňku v Británii. Ty spolupracují v rámci Evropy s jinými buňkami,“ říká zběh, který si přeje zůstat utajen.

Dosud na Západě útočila jen al-Káida a spřízněné skupiny, IS měl zatím dost starostí doma na Blízkém východě. „Islámský stát hrozí Západu odvetou za nálety na jeho území. Jde o jasný vzkaz Spojeným státům: Když budete pokračovat v úderech, my zaútočíme u vás,“ říká dále zběh. Cílem je podle něj destabilizovat situaci ve státech, které bojují s IS. Pokud budou teroristé útočit v těchto zemích, tamní vlády zapomenou na situaci v Sýrii. Islámský stát potřebuje být v bezpečí a později chce svou vládu rozšířit do Libanonu a Jordánska.

Zběhlý voják tvrdí, že Islámský stát má oporu v imigrantech. „Nárůst spících buněk po mém soudu souvisí s masovým příchodem syrských imigrantů do Švédska, Británie a Nizozemska,“ říká.