Rozhodnutí ve Fergusonu – policista obviněn nebude

St. Louis (USA) – Velká porota v americkém městě Ferguson rozhodla ve prospěch bělošského policisty Darrena Wilsona, který v srpnu zastřelil neozbrojeného černošského mladíka. Státní zástupce Robert McCulloch uvedl, že porota nenašla důvod pro obvinění policisty. Jeho čin vzbudil nepokoje hlavně ze strany černošské komunity, i po rozhodnutí poroty byly zaznamenány incidenty. Porota měla k dispozici svědectví více než šedesáti osob, často ale byla protichůdná.

Zpravodaj ČT Řezníček: Porota nenašla dostatek důkazů (zdroj: ČT24)

„Verdikt je takový, že porota nedokázala najít dostatek důkazů pro to, aby existovalo důvodné podezření, že policista Wilson překročil zákon, když zabil Michaela Browna,“ uvedl zpravodaj ČT v USA Michal Řezníček. Část důkazů se nyní stane veřejnou poté, co ji zkoumala porota, která zasedala posledních dvacet pět dnů.

Hluboké zklamání z výsledku vyjádřila rodina zastřeleného černošského mladíka Michaela Browna. Zároveň ale požádali, aby protesty lidí byly poklidné. Americký prezident Barack Obama ve svém projevu rovněž vyzval demonstranty ke klidným protestům, kromě toho také policii ke zdrženlivosti. Velkou porotu tvořilo dvanáct lidí, na obvinění by se muselo shodnout alespoň devět členů. V porotě zasedali ze tří čtvrtin běloši, což může demonstranty vést k pochybnostem. 

  • "Po vyčerpávajícím zhodnocení důkazů dospěla velká porota po dvou dnech k závěrečnému rozhodnutí. Členové poroty rozhodli, že neexistuje žádná věrohodná příčina, na základě které by mohl být policista Wilson obviněn," řekl státní zástupce Robert McCulloch.

Protestujícím by mohlo ještě vyhovět americké ministerstvo spravedlnosti, které vede vlastní vyšetřování, a to na základě možného porušení občanských práv. Podle agentury AP je tak ve hře ještě federální obvinění. Zpravodaj ČT dodal, že své vyšetřování vede také samotná policie ve Fergusonu.

Rozhodnutí vyvolalo nové protesty, ty se konají na různých místech Spojených států. Přímo ve Fergusonu se začali lidé scházet před policejní stanicí a po zveřejnění závěru poroty došlo nejprve na verbální protesty, následně ale měli demonstranti zdemolovat policejní auta a policisté proti nim použili slzný plyn. Podle CNN se ozývá i střelba. „Vrazi, nejste nic jiného než vrazi,“ křičela jedna žena s megafonem na policisty.

Co se od srpna dělo ve Fergusonu

K incidentu došlo devátého srpna 2014 v americkém státě Missouri. Policista Darren Wilson na ulici zastřelil neozbrojeného osmnáctiletého Michaela Browna. Těsně předtím se měl zaplést do loupeže v obchodě, o tom ale policista Wilson neměl vědět.

Existují dvě základní verze, s nimiž strany při popisování události operují. Jedna, kterou říkají obhájci rodiny Michaela Browna, je, že chlapec byl zabit, když měl ruce nad hlavou. Policista ale tvrdí, že ho mladík napadl.

Pietní shromáždění za památku mrtvého Browna záhy přerostlo v nepokoje. Už o dva dny později docházelo k rabování, žhářství, ničení majetku i napadení policisty. Jedenáctého srpna začala FBI s vyšetřováním, Wilson byl postaven mimo službu. Celonárodní pieta se konala třináctého srpna.

Následující den byl s úmyslem uklidnit situaci pověřen dohledem nad Fergusonem černošský policista Ron Johnson. Na komunitu, kde jsou dvě třetiny lidí Afroameričané, totiž v tamním policejním sboru připadali jenom tři policisté tmavé pleti. Na šestnáctého srpna vyhlásil guvernér Missouri Jay Nixon zákaz nočního vycházení a následně povolal národní gardu, která zajišťovala klid několik dnů. Předběžné výsledky pitvy ukázaly, že Browna zasáhlo šest kulek, z toho dvě do hlavy. Situaci ve Fergusonu zhoršilo, když policisté zastřelili 23letého černošského muž, který na ně po krádeži v obchodě útočil nožem.

Demonstrace se krátce vrátily koncem září, když došlo k požáru u památníku Michaela Browna, velké čtyřdenní manifestace probíhaly v druhém říjnovém týdnu. Stav ohrožení ale guvernér Missouri vyhlásil až v polovině listopadu, kdy zasedala velká porota a blížil se den verdiktu.