Oceněný konžský lékař: Ženské tělo se stalo bitevním polem

Štrasburk - Znásilnění se stalo nástrojem boje a ženské tělo bitevním polem, prohlásil konžský lékař Denis Mukwege, když v Evropském parlamentu přebíral z rukou jeho předsedy Martina Schulze Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Mukwege upozornil, že v Kongu se po znásilnění vzpamatovávají statisíce žen.

Europoslanci se rozhodli udělit lékaři prestižní ocenění za dlouhodobé nasazení, s nímž ve své nemocnici na východě Konga pomáhá tisícům žen, jež se staly obětí znásilnění. Mukwege si cenu převzal za dlouhých ovací europoslanců, kteří potleskem přerušovali i jeho emotivní projev. 

Lékař v něm poděkoval za to, že europarlament svým letošním rozhodnutím upozornil, jak strašlivé zločiny se v Kongu odehrávají. „Ženské tělo se stalo bitevním polem a znásilnění nástrojem boje,“ prohlásil laureát. „Nemůžu k těmto hrůzným zločinům mlčet… V každé znásilněné ženě totiž vidím svou manželku, v každé znásilněné matce svou matku a v každém znásilněném dítěti svoje děti,“ dodal.  

Denis Mukwege
Zdroj: ČT24/ISIFA

Devětapadesátiletý gynekolog Mukwege provozuje od roku 1998 nemocnici ve východokonžském městě Bukavu, kde se snaží pomoci zejména znásilněným ženám.

Hromadná znásilnění byla v provincii Jižní Kivu na denním pořádku zejména během občanské války, která skončila v roce 2003 a vyžádala si kolem 5,4 milionu obětí. Klid není na východě Konga ani nyní - dodnes tam operuje řada ozbrojených skupin včetně povstalců z hnutí M23 a znásilňování podle Mukwegeho stále patří k běžně uplatňované válečné strategii. 

Sacharovova cena je ocenění, které nese jméno sovětského fyzika a disidenta Andreje Sacharova, uděluje Evropský parlament každoročně od roku 1988 výjimečným osobnostem nebo organizacím, které významně přispěly k boji za lidská práva a demokracii. Součástí ceny je odměna 50 tisíc eur (téměř 1,3 milionu korun).  

Loni ocenění dostala pákistánská aktivistka Malala Júsufzaiová, která letos získala i Nobelovu cenu za mír. V roce 1989 se stal držitelem Sacharovovy ceny vůdce Pražského jara 1968 Alexander Dubček.