Damašek žádá kvůli nedělnímu náletu protiizraelské sankce

Jeruzalém - Izraelský ministr mezinárodních vztahů Juval Steinic jako první z izraelských politiků naznačil, že za nedělními nálety v Sýrii mohl být Izrael. Prohlásil, že jeho země je odhodlána zabránit dodávkám moderních zbraní libanonskému radikálnímu hnutí Hizballáh přes Sýrii. Sýrie v neděli ohlásila nálety u damašského letiště a také poblíž hranice s Libanonem. Chce požádat OSN o uvalení sankcí na Izrael za „ohavný útok na svrchovanost Sýrie“.

Za nedělními útoky v Sýrii byl zřejmě Izrael (zdroj: ČT24)

Ačkoli se izraelská armáda k akci nevyjádřila, izraelské sdělovací prostředky dnes zveřejnily detailní popis cílů a většina jich připomněla okolnosti vyzbrojování Hizballáhu. Tuto šíitskou skupinu, jež bojuje v Sýrii na straně Damašku, vyzbrojuje Írán a dodává jí kromě jiného rakety, které ohrožují Izrael. Terčem útoku u letiště byly údajně sklady zbraní, u hranice pak na základnu Dimas. Podle televize Al-Arabíja byli při útocích zabiti dva ozbrojenci z hnutí Hizballáh, hlášeny jsou i materiální škody.

Podle libanonských médií cílem útoků byly skrýše zbraní Hizballáhu. Podle syrské opozice izraelská letadla u Damašku zničila objekt, v němž byly protiletecké střely a bezpilotní letadla určená Hizballáhu.

Izrael ohledně náletů oficiálně mlčí. Armádní mluvčí uvedl, že nebude komentovat žádné „zahraniční zprávy“. Podle arabských médií útoky provedlo osm izraelských letounů. Jednou ze dvou obětí údajně byl vysoce postavený vojenský velitel Hizballáhu.

Izrael za uplynulé dva roky provedl až desítku takových útoků a Sýrie i Hizballáh vždy reagovaly výhrůžkami, ale nikdy útoky. Až po únorovém náletu, kdy Izraelci bombardovali konvoj na libanonském území, se nechal Hizballáh slyšet, že bude na jakoukoli vojenskou akci na území Libanonu reagovat. Následovalo několik raketových útoků na Golanských výšinách, za nimiž byl zřejmě Hizballáh.