Putinův tygr Kuzja je zpátky v Rusku

Moskva - Vzácný tygr amurský pojmenovaný Kuzja, kterého v květnu se dvěma dalšími tygry vypustil na Dálném východě do volné přírody ruský prezident Vladimir Putin, se po dvou měsících toulání v Číně opět vrátil do Ruska. Podle satelitního sledovacího zařízení, kterým je vybaven, se nyní pohybuje v ruské tajze. Čínské úřady nicméně nevylučují, že by se mohl do Číny vrátit, neboť si navštívená místa jako své teritorium označkoval močí.

V květnu Putin vypustil do tajgy dva samce Kuzju a Borju a samici Ilonu. Tygřích sirotků se ruští ochránci zvířat ujali v roce 2012, kdy jejich matku zřejmě zabili pytláci. Podle ruských médií to byla zatím největší skupina vzácných dravců, která byla zdárně odchována.

Počátkem října ruská média uvedla, že Kuzja se po proniknutí na čínské území dostal do nebezpečí. Čínské úřady ale obratem přislíbily, že na něj dají pozor. V národním parku v nejvýchodnější čínské provincii Chej-lung-ťiang nechala místní správa odstranit možné pasti, které by Kuzju mohly ohrozit, zároveň také nainstalovala několik desítek nových kamer ke sledování tygrova pohybu. V nebezpečí se nakonec podle všeho ocitly místo Kuzji kozy čínských farmářů. Nejméně dvě podle místních úřadů tygr roztrhal a několik dalších prý zmizelo.

Vypouštění vzácného tygra do přírody za asistence Vladimira Putina
Zdroj: ČT24

Na východní Sibiři žije podle odhadů asi 360 těchto zvířat. Jejich počet se pomalu snižuje vinou pytláků, ale i lesních požárů a občas i vyděšených či ohrožených vesničanů.