Pomahačův tým vymýšlí, jak prodloužit čas na převoz orgánů

Praha/Boston – Lékaři by mohli mít víc času na převoz orgánů před transplantacemi, a to díky výzkumu Bohdana Pomahače. Známý plastický chirurg se svým bostonským týmem vyvíjí metodu, která by měla prodloužit životnost odebraných orgánů na víc než dvojnásobek.

Pomahačův tým vymýšlí, jak prodloužit čas na převoz orgánů (zdroj: ČT24)

Na sále chirurg vracející lidem ruce a tváře, mimo něj badatel posouvající hranice medicíny. Dílčí výsledky výzkumu Bohdana Pomahače ukazují, že orgány před transplantací můžou vydržet déle.

V současnosti mají operatéři na přenos svalových tkání od dárce k příjemci jen čtyři hodiny. Během nich se musí stihnout zchlazení orgánu u dárce, výplach roztokem, odejmutí, převoz a samotná transplantace.

„Například v Ostravě – odběrový tým se musí proplést ostravsko-porubskou nemocnicí, tam čeká sanitka, tým odváží na letiště Ostrava Mošnov a letíme do Kbel. Opravdu počítáme minuty,“ popisuje vedoucí Transplantcentra IKEM Eva Pokorná. Po celou dobu jsou orgány umístěny ve speciálních chladicích boxech s teplotou 4 stupně Celsia.

„Tím, že přidáme do roztoku, kterým se budou tkáně proplachovat, kyslík, soli, glukózu a další věci, doufáme, že budeme schopni prodloužit tento čas na osm až dvanáct hodin,“ plánuje nyní Pomahač, jak neúprosný limit pro přenos orgánu od dárce k příjemci prodloužit.

PŘEČTĚTE SI exkluzivní rozhovor s Bohdanem Pomahačem, jehož tým nyní hledá vhodného pacienta pro transplantaci nohou. „Je celá řada pacientů, kteří by do toho slepě šli, ale nejsou schopni si představit, co to obnáší,“ řekl Pomahač v Interview ČT24 (více zde).

Novinka by mohla pomoct lékařům i při transplantacích srdce. Na jeho převoz mají rovněž pouhé čtyři hodiny. „Je to čas od přerušení krevního oběhu v těle dárce zemřelého do obnovení krevního oběhu v těle příjemce,“ vysvětluje Eva Pokorná z IKEM.

Kromě toho, že poskytne více času na převoz, mohla by novinka v praxi také zajistit, aby orgány dorazily v lepším stavu. V zahraničí už se nový postup zkouší. Bez ohledu na limity však vždy a všude platí – dostat orgán k příjemci co nejrychleji.