Hadí hlavy pašují uprchlíka z KLDR skrz Čínu. Peking by ho okamžitě poslal zpět

Peking - Valné shromáždění OSN se chystá hlasovat o rezoluci odsuzující porušování lidských práv v Severní Koreji. Text kritizuje i Čínu, která vrací severokorejské uprchlíky, přestože jim po návratu domů hrozí smrt. Zpravodajka Barbora Šámalová hovořila s jedním z nich. Podle svých slov dříve působil v armádě: „Udělal jsem chybu. Přišli by mě zatknout,“ vypráví muž, kterému trvalo dva měsíce dostat se z KLDR do Číny. Teď ho přes ni převádějí pašeráci lidí, takzvané „hadí hlavy“. Pokud je čínské úřady najdou, čeká uprchlíka krutý návrat do vlasti.

Zpravodajka ČT se setkala s uprchlíkem ze Severní Koreje tajně, dostal přezdívku Čoj. Opakuje, že byl v armádě, udělal chybu a prchnul. Bojí se prozradit, co přesně se stalo. Je rozrušený, mluví v útržcích. Dva měsíce šel pěšky, než se dostal do Číny. „Nemám kontakt s matkou ani s dětmi. Možná jsou po smrti a já o tom nevím,“ konstatoval uprchlík. 

Bez rodiny a bez peněz

I když mrzne, nemá ani kabát. Oblečení i boty mu daly hadí hlavy. Nemá ani plán - jen ví, že chce rychle do Jižní Koreje. Je jedno, jak se tam dostane. Pokud ho ovšem čínské úřady dopadnou, vrátí ho zpátky do KLDR. Tam ho čeká vězení, mučení a možná i smrt. 

Severokorejský uprchlík šel dva měsíce pěšky do Číny (zdroj: ČT24)

Povezou ho tisíce kilometrů napříč Čínou - každý den jiným autem, aby zametli stopy. Přes Laos a Thajsko do Jižní Koreje. Hadím hlavám bude dlužit tisíce dolarů. „Nemám peníze, ale musím se snažit. Když se budu snažit, na něco přijdu,“ říká uprchlík. 

Severokorejci, kteří proklouznou přes hranici, vymění jedno peklo za druhé. Čeká je otrocká práce a ustavičný strach ze severokorejských agentů, kteří tu operují. Čína je považuje za ekonomické uprchlíky a vrací domů. „Stálo mě tolik sil se sem dostat… Musím rychle pryč, v Číně mě také dopadnou,“ podotkl uprchlík. Než případně dosáhne cíle, potrvá to měsíce. Čoj ale tvrdí: Riskovat je lepší než život ve věčném strachu a hladu.

Podle OSN se režim v KLDR chová jako nacisté

OSN tvrdí, že má nezpochybnitelné důkazy o zločinech Severní Koreje, které by stačily na odsouzení vůdce Kim Čong-una. Podle zástupců organizace si Korea prý v ničem nezadá se zločiny nacismu.

OSN považuje Kima za zločince, který stojí za mučením a vraždami stovek lidí. Na mysli má především poměry v táborech nucených prací, jejichž plocha se na území KLDR neustále rozšiřuje. Na 200 tisíc lidí v nich každodenně zažívá otrockou práci a hladovění, jak tvrdí ti, kterým se podařilo utéct.