Třetí Bush se hlásí o slovo – Jeb chce do Bílého domu

Washington – Do boje o Bílý dům se hlásí Jeb Bush. Oznámil to na Twitteru. Syn exprezidenta George Bushe staršího a bratr George Bushe mladšího se chce za republikány ucházet o prezidentskou nominaci pro volby plánované na rok 2016. Definitivní rozhodnutí o kandidatuře padne v příštím roce.

O možných prezidentských ambicích třetího Bushe se mluví už nějakou dobu. Jednašedesátiletý politik teď učinil dosud nejzřetelnější krok na cestě k souboji o Bílý dům. „S velkou radostí mohu oznámit, že hodlám aktivně zkoumat možnost ucházet se o (post) prezidenta Spojených států,“ napsal na Twitteru.

Tento krok prý vyplynul z debaty o budoucnosti USA, na níž došlo během rodinné večeře s dalšími členy klanu Bushů na Den díkůvzdání. Jeb má za sebou úspěšnou politickou kariéru – osm let byl guvernérem Floridy.

I am excited to announce I will actively explore the possibility of running for President of the United States: https://t.co/luY4lCF2cA.

Definitivně se Jeb ještě nerozhodl. Nejprve chce začít shánět podporu pro případnou kampaň. Zda bude kandidovat, záleží na tom, jak úspěšný bude nábor příznivců a finančních zdrojů. Pracovat na tom chce politik od ledna.

Bush je jedním z více než desítky potenciálních republikánských kandidátů, kteří mohou usilovat o to, aby se Bílý dům po osmi letech vlády Baracka Obamy vrátil do rukou konzervativní strany. Dosud posledním republikánským prezidentem byl do roku 2009 právě jeho bratr George. Nyní 90letý Bush starší byl jako 41. americký prezident ve funkci v letech 1989 až 1993.