Policie tento týden provedla další razii ve Slovenských elektrárnách

Bratislava – Slovenská policie tento týden znovu zasahovala v ústředí Slovenských elektráren (SE), dominantního výrobce elektřiny v zemi. Muži zákona hledali dokumenty související s prodejem 66 procent společnosti do rukou italského Enelu v roce 2006. Razie přišla krátce poté, co slovenská vláda firmě vypověděla smlouvu o pronájmu největší slovenské vodní elektrárny Gabčíkovo, policie přitom v sídle SE zasahovala už v létě.

Italský Enel spoluvlastní Slovenské elektrárny osm let – teď chce svůj dvoutřetinový podíl prodat. Hlásí se mu zájemci z Česka i Maďarska. Slovenská vláda ale proti italským vlastníkům rázně vystoupila a ruší jim pronájem Gabčíkova. Prý za něj neplatí tolik, kolik mají. „My nemáme absolutně žádné informace, jaké jsou skutečné příjmy, jak probíhá financování a co se děje s těmito penězi ve Slovenských elektrárnách,“ řekl premiér Robert Fico.

Elektrárny se brání a tvrdí, že od nich stát prý dostává všechny informace stanovené smlouvou. „Poskytujeme také další, dodatečně vyžádaná data. Důvěryhodnost těchto dat je ověřovaná dvěma auditorskými společnostmi,“ říká mluvčí společnosti Jana Burdová.

Policie zasahovala v ústředí Slovenských elektráren (zdroj: ČT24)

Na to ale vláda neslyší. Kvůli pronájmu Gabčíkova řeší slovenské soudy už 12 sporů a brzy nejspíš přibude další. „Domníváme se, že v jistých krocích se mohl stát podvod vůči majiteli – tedy Vodohospodářské výstavbě. Na základě toho jsme podali trestní oznámení,“ prohlásil slovenský ministr životního prostředí Peter Žiga.

Na další soudy se připravuje také Enel. Chce vyvolat arbitráž a žádat v ní stovky milionů eur. Jeho spory se státem ale mohou odradit případné kupce. Fico navíc oznámil, že se na prodeji nebude stát podílet, dokud Enel nedostaví jadernou elektrárnu v Mochovcích. To by znamenalo, že Italové ze Slovenska odejdou až za tři roky a utratí tu ještě několik miliard.

Opozice vyčítá vládě, že zrušením pronájmu Gabčíkova prodělala. Místní elektrárnu čeká generální oprava turbín za dvě miliardy korun, které měl původně platit právě Enel. Teď bude účty hradit stát. Ministři ale tvrdí, že opravy Italům zpětně naúčtují. A ti se hodlají bránit. I faktury za turbíny tak nejspíš budou řešit soudy.