Řecký parlament ani napodruhé nezvolil nového prezidenta

Atény - Řeckému parlamentu se ani napodruhé nepodařilo zvolit nového prezidenta. Pro kandidáta vládních konzervativců Stavrose Dimase se mezi 300 poslanci nepodařilo najít potřebné dvě třetiny hlasů. Třetí a poslední pokus budou mít zákonodárci 29. prosince. V případě, že ani tehdy hlavu státu nezvolí, budou v novém roce následovat předčasné volby.

Pro bývalého evropského komisaře Dimase hlasovalo dnes jen 168 z 299 přítomných poslanců. Zbylých 131 zákonodárců se hlasování zdrželo. Ve srovnání s prvním kolem volby, která proběhla 17. prosince, získal 73letý Dimas o osm hlasů více. Ve třetím kole je ke zvolení potřeba již „pouze“ 180 hlasů.
 
Volební období současného prezidenta Karolose Papuliase skončí v březnu 2015.
 
Řecký premiér Antonis Samaras v neděli nečekaně nabídl, že rozšíří vládní koalici a zajistí konání parlamentních voleb ke konci příštího roku místo v řádném termínu v polovině roku 2016. Podle průzkumů by Samarasova vládnoucí koalice v případných předčasných volbách svou pozici pravděpodobně neobhájila. Nejsilnější stranou by se tak mohla stát levicová formace SYRIZA předsedy Alexise Tsiprase, která odmítá pokračovat v úsporném kurzu dosavadní vlády.