Probuzená sopka Sinabung vychrlila další popel

Jakarta - Indonéská sopka Sinabung na ostrově Sumatra vychrlila v noci na dnešek další sloup popela, vysoký až tři kilometry. Nová erupce vyvolala mezi místními obyvateli paniku. Vulkán se po více než čtyřsetleté pauze probudil před týdnem a v neděli nastala první erupce, kvůli níž bylo evakuováno přes třicet tisíc lidí žijících na úrodných svazích sopky. Mnozí z nich se mezitím vrátili domů navzdory varování vulkanologů, že riziko je stále vysoké. Otřesy vyvolané bouřící sopkou vysokou 2 460 metrů byly patrné až do vzdálenosti osmi kilometrů.

V Indonésii je na 70 aktivních vulkánů. Země leží na ostrovech v Tichém oceánu, kde se setkává několik zemských desek; v oblasti jsou proto častá zemětřesení i sopečné erupce. Naposledy tam vybuchla sopka na počátku srpna, kdy připravila o život čtyři lidi.

Indonésie byla svědkem jedněch z vůbec nejničivějších sopečných erupcí v dokumentované historii. V roce 1815 si výbuch vulkánu Tambora vyžádal odhadem smrt 88 tisíc lidí. Erupce známé sopky Krakatoa, která byla slyšet přes 3 000 kilometrů daleko, pohřbila v roce 1883 společně s následnou vlnou tsunami 36 tisíc lidí.

Indonéská sopka Sinabung
Zdroj: ČT24