Vystřílená rodina nebyla problémová

Bratislava - O motivu pondělní střelby v Bratislavě se stále spekuluje. Hovořilo se o tom, že šlo zřejmě o rasový útok. Podle slovenských médií byli obětmi Romové, kteří navíc v místě neměli dobrou pověst. To dnes ale vyvrátil deník SME. Podle něj totiž není vyvražděná rodina čistě romská. Romové byli jen muži, ženy ne. Slovensko dnes drželo za oběti pondělní střelby desetihodinový smutek. V osm hodin ráno byly vlajky spuštěny na půl žerdi, smutek skončil v 18:00 SELČ. Kromě spuštěných vlajek nesměly být provozovány hazardní hry, veřejnoprávní televize a rozhlas zase z programu stáhly všechny zábavné pořady.

Motiv pachatele, který měl zbraň v legálním držení, zatím zůstává neznámý. Policejní vyšetřovatelé dnes navíc vyjádřili obavu, že se zřejmě důvod, proč muž zastřelil 7 lidí a pak i sebe, zřejmě nikdy nezjistí. „Zjistit v dané situaci motiv a objektivně prohlásit, že toto byla příčina, je možná nereálný úkol. Protože myšlenka vraždit se zrodila v pachatelově hlavě a v té i zůstala,“ řekl policejní prezident Jaroslav Spišiak.       

Střelec na sídlišti nejprve zavraždil šest členů jedné rodiny. Pak vyběhl ven z domu a střílel na lidi na ulici, zasáhl i 52letou ženu, která zemřela. Útočníka následně obklíčila policie, ta na pachatele vystřelila 15 ran, z nichž jedna ho zasáhla. Muž pak sám obrátil svou zbraň proti sobě a zastřelil se. Útočník měl u sebe podle policie ještě osm zásobníků do samopalu a pět zásobníků do pistolí. „Vypadá to, že se buď chtěl skrývat, prostřílet se přes pokusy zadržet jej, nebo bojovat až do konce,“ komentoval to Spišiak.

Šest obětí tragédie patřilo do jedné rodiny, jen její část ale patří k romské menšině. Sousedka vyvražděné rodiny dnes ve slovenských médiích vyvrátila, že by byla rodina konfliktní a měla se sousedy spory. V jednopokojovém domě, kde muž vraždil, žila paní Slezáková s dalšími třemi příbuznými. Ty ale chodila často navštěvovat dcera a vnučka paní Slezákové, ty už prý problémy dělaly.   

Právě o dceři paní Slezákové - Ruženě Halászové - před pěti lety natočila televize Markíza reportáž, ve které si sousedi stěžovali na to, že jim žena rozbila okna, poštovní schránky a vyhrožuje jim smrtí. Problém tehdy řešila policie i místní úřad. Protože byly i s dcerou obě neplatičkami, městská část je z bytu vystěhovala. I ona ale byla v den vraždy v bytě. Co tam dělala, není zatím jasné. Policie dnes uvedla, že nejméně jedna z obětí byla v minulosti stíhána za výtržnictví.

Zdravotní stav většiny raněných při pondělní střelbě v bratislavské čtvrti Devínska Nová Ves se lepší, výjimkou je jen těžce zraněný Čech, který nadále leží v umělém spánku.

Slovensko dnes desetihodinovým smutkem uctilo památku obětí. Slovenský rozhlas vyřadil z programu příspěvky, relace a hudbu, které by mohly narušit vážnost chvíle. Podobně omezené bylo také komerční vysílání, do éteru se například nedostaly některé druhy reklam. Státní smutek poznamenal i dnešní pracovní jednání ministra zahraničí Mikuláše Dzurindy se zahraničními diplomaty, schůzka totiž začala minutou ticha, uvedly Hospodárske noviny. Minutou ticha si připomenuly tragédii také školy.