Nadstandard pomůže nejchudším, slibuje Kalousek. Zdraví není zboží, kontruje Zaorálek

V současné době na zdravotní systém doplácejí hlavně nejchudší, sociálně slabí pacienti, kteří potřebují drahé léky. V předvolební Superdebatě České televize to uvedl lídr TOP 09 Miroslav Kalousek. Řešením je podle něj nadstandard, který do systému přivede peníze od bohatších pacientů. „To je starý známý pokus dostat byznys do zdravotnictví,“ reagoval lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Recepty na zlepšení situace českého zdravotnictví v debatě hledali také další volební lídři.

TOP 09 plánuje financovat zdravotnictví pomocí privátních peněz, uvedl lídr strany Miroslav Kalousek. „To je otázka nadstandardu, protože z dlouhodobého hlediska, jak se prodlužuje délka lidského života, je úroveň zdravotní péče dostupné pro všechny neudržitelná, pokud tam nebudeme dostávat mnohem víc privátních peněz,“ prohlásil šéf TOP 09.

„Současná spoluúčast se odehrává hlavně u chronicky nemocných přes drahé léky. To je nefér, protože to nesou ti nejslabší a nejchudší,“ pokračuje Kalousek. „My chceme, aby do zdravotnického systému přidávali ti nejbohatší, kteří si mohou dovolit koupit si lepší službu.“

Kalouskův návrh v Superdebatě ostře odmítl lídr sociální demokracie. „To je starý známý pokus dostat byznys do zdravotnictví,“ prohlásil Lubomír Zaorálek. „Zdraví není zboží. Představa, že konkurencí budeme pomáhat lepšímu zdravotnictví, je naprosto nebezpečná. Tohle je věc státu, kontrolovat kvalitu a dostupnost zdravotnictví. To si stát musí držet a nedopustit, aby nám to byznys rozsekal.“

Superdebata volebních lídrů (zdroj: ČT24)

Zaorálek připustil, že současný poměr výdajů na zdravotnictví, který dosahuje zhruba 7,5 procenta HDP, není ve srovnání s dalšími vyspělými státy vysoký. Další zdroje financování je však podle něj třeba hledat jinde. Navrhuje například fond, který by vznikl ze spotřební daně na alkohol a tabák, nebo vyšší příspěvky od podnikatelů a živnostníků.

Nadstandard má své zastánce také v ODS. „Slyšíme varování před vstupem byznysu do zdravotnictví. Řekněme si pravdu: žijeme déle, máme stále lepší zdravotní péči, jsou lepší technologie a podíl lidí v produktivním věku se postupně snižuje. Nikdo nám nemůže tvrdit, že takhle to půjde bez problému dál. Nepůjde,“ uvedl lídr strany Petr Fiala.

„Proto říkáme, ať si bohatší lidé, kteří chtějí a mohou si to dovolit, zaplatí nadstandard, tím dostaneme do systému další peníze a umožní to všem, aby měli zajištěnu základní péči jako dosud. To je solidní a poctivé,“ uvedl předseda občanských demokratů.

Podle lídra hnutí ANO Andreje Babiše je třeba zdravotnictví zprůhlednit a zbavit korupce. „Náš hlavní problém je efektivnost zdravotnictví. V roce 2013 Evropská komise vydala health corruption report, ve kterém mluví o českém zdravotnictví jako o zkorumpovaném. Takže potřebujeme, aby naše nemocnice nakupovaly jako v Německu, kde se sloučilo sedmdesát nemocnic a nakupují dohromady,“ plánuje Babiš.

Úroveň HDP vydávaného na zdravotnictví plánuje výrazně zvýšit. „Poměr HDP je 7,5 procenta a my říkáme, pojďme na 9 procent,“ uvedl Babiš. „Ale na to potřebujeme ministra, který konečně začne ten resort řídit.“

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek upozornil, že systém českého zdravotnictví je příliš složitý. „Náš systém je přechod od toho, co tady bylo za socialismu, do toho byl puštěn brutální kapitalismus, navíc je to komplikováno zřizovateli. Jsou tady soukromé nemocnice, kterým těžko můžeme nařizovat, jak mají nakupovat,“ uvedl Bělobrádek.

„Financování bude do budoucna potřeba navýšit pomocí vyšší platby za státní pojištěnce a úspor,“ pokračuje lídr lidovců. Kromě toho zmínil problém elektronizace, kde jsou podle něj rezervy. „Elektronizace zdravotnictví je velkým tématem, které se nedaří. Elektronický recept není připraven příliš dobře. Je to věc ministerstva zdravotnictví, ale nemohu se vyvinit, v té vládě jsem seděl také,“ připustil Bělobrádek.

Nezvládnutou elektronizaci kritizuje také lídr STAN Jan Farský. „E-recept, když funguje, tak je prospěšný pro pacienta i pro lékaře. Ale tato vláda zavedla e-recept, který jenom přidělal práci, místo toho, aby vzali funkční systém ze zahraničí,“ pokáral Farský současnou koalici.

Zároveň upozornil na hrozící nedostatek lékařů v regionech. „Problém je skutečně v lidech, abychom měli dostatečně dostupnou zdravotní péči i v regionech, aby tam byli motivovaní, abychom měli praktické lékaře, dětské lékaře, protože oni jsou stahováni do center,“ upozornil zástupce Starostů. Řešením je podle něj kvalitní financování, které závisí na práci zdravotních pojišťoven či na úhradové vyhlášce.

Lídr SPD Tomio Okamura chce zvýšit poměr HDP na zdravotnictví tak, aby zajistil dostupnou péči pro všechny občany, včetně seniorů. Navrhuje proto podle svých slov řadu systémových úspor a opatření, například sloučení některých zdravotních pojišťoven, centrální nákupy přístrojů a materiálu nebo digitalizaci zdravotnického sektoru.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je potřeba, aby finance mířily primárně za pacientem, který má být vnímán jako klient. Ke vstřícnějšímu systému zdravotní péče má přispět třeba vznik samosprávných, neziskových a transparentních pojišťoven.

„Jedna zdravotní pojišťovna, bezplatné zdravotnictví a péče o lidi, nikoliv kšeft,“ shrnul představy KSČM předseda strany Vojtěch Filip. Také Zelení, které ve studiu zastupoval Matěj Stropnický, slibují kvalitní zdravotní péči dostupnou pro všechny. Zároveň podle programu chtějí výrazně zvýšit platy nelékařského zdravotního personálu.

Do Superdebaty byli představitelé politických stran a hnutí pozváni na základě zveřejněných volebních pravidel České televize.