Fischerovi možná protečou miliony dírou v zákoně

Praha - Ministr financí Jan Fischer bude možná muset zaplatit darovací daň z příspěvků, které dostal na úhradu svých dluhů. Může za to nedotažený zákon o prezidentské volbě. Finanční správa a ministerstvo vnitra se teď dohadují, kdo z nich ho přesně vyloží, aby bylo jednoznačné, jak dlouho jsou kandidáti od zmíněné daně osvobození.

Bývalému prezidentskému kandidátovi Janu Fischerovi přišlo během šesti červencových dnů na účet přes 5 milionů korun. Podle zákona je sice každý prezidentský kandidát osvobozen od placení darovací daně, není ale jasné, jak je to s daní u finančních darů, které přišly až po volbách.

Zákon psali úředníci ministerstva vnitra. Ti ale odmítají vysvětlit, jak se norma v tomto případě vykládá. „To není otázka na ministerstvo vnitra, ale na ministerstvo financí či finanční úřady,“ říká náměstek ministra vnitra Ondřej Veselský. 

Tady ale začíná úřednický ping-pong. Ministerstvo financí totiž říká, že problematika spadá pod Finanční správu. Ta se vrací zpátky na začátek, tedy k autorům zákona na ministerstvu vnitra, a požaduje po nich jasné stanovisko, jak tuto problematiku vykládat. 

Kvůli nejasnému zákonu by mohl mít přitom Jan Fischer velký problém, pokud by se odpuštění daně vztahovalo pouze na dobu do voleb, hrozilo by mu totiž, že z pěti milionů bude muset darovací daň zaplatit. Ta může dělat až 40 procent, což by byly dva miliony korun. Ministerstvo vnitra teď nevylučuje, že zákon bude muset upravit. 

Po neúspěšné kandidatuře v lednových prezidentských volbách se Fischerovi v zákonné lhůtě nepodařilo splatit všechny náklady na kampaň. Až na začátku července, tedy v době, kdy dostal nabídku vést ministerstvo financí, přišlo na účet jeho kampaně několik darů v řádu milionů korun. Na transparentním účtu ale u některých milionových darů konkrétní jméno chybí.

Média uvedla, že peníze u anonymních transakcí poslal podnikatel Ladislav Dráb, pro jehož energetickou skupinu CE Group Fischer pracoval. Postupně věnoval Fischerovi přes 4,2 milionu korun. Dráb chystá obří zásobník zemního plynu na Vysočině a má zájem, aby ho využíval stát, jedná o tom s ministerstvem průmyslu.

Bude muset Fischer platit darovací daň? (zdroj: ČT24)