V poušti vyhrabali nejhorší videohru všech dob. Je o E.T.

Nové Mexiko - Poušť v americkém státě Nové Mexiko se stala dějištěm neobvyklých vykopávek. Nehledaly se při nich dinosauří kosti či indiánské pohřebiště, nýbrž videohra o E.T. - Mimozemšťanovi. Doprovázet měla stejnojmenný film, na rozdíl od Spielbergova díla ale nešlo o hit. Podle pověstí tak neprodané kazety s videohrou skončily pod zemí.

Nejhorší hru o E.T. našli na poušti v Novém Mexiku (zdroj: ČT24)

Třicet let dohadů ukončily tři hodiny kopání. Skládka u města Alamogordo v Novém Mexiku vydala svůj poklad – kazety s údajně nejhorší videohrou historie: E.T. - Mimozemšťan. Šlo o takový propadák, že ho firma Atari raději pohřbila. Nikdy to ale nepřiznala. „Je velmi povznášející pozorovat, jak někdo ze skládky doopravdy vykopal něco, co souvisí s E.T. - Mimozemšťanem nebo Atari,“ konstatoval fanoušek videoher Kyle Kulakowski.

Hra doplatila hlavně na značnou obtížnost

Vypadalo to jako sázka na jistotu. Atari vyrobí hru podle filmového hitu a samo získá trhák. Firma za vývoj hry utratila 125 milionů dolarů. Z milionů vyrobených kopií se ale prodal jen zlomek. Na vině byla špatná hratelnost. „Viděl jsem plán hry, velmi hrubý náčrt. A byl jsem překvapený, jak obtížná byla,“ podotkl režisér Steven Spielberg.

Pátrání po videohře o E.T.
Zdroj: ČTK/AP/John Bear

Skládka v Novém Mexiku byla opředena mnoha legendami. Atari tu prý vedle milionů videoher nechala pohřbít i prototypy nových herních ovladačů. Pověsti nakonec alespoň částečně nelhaly a skupina filmařů, kteří o videoherním propadáku točí dokument, slavila úspěch. „Našli jsme neporušenou videohru o E.T. – Mimozemšťanovi,“ radoval se režisér dokumentu Zak Penn.

Vykopané kazety se hrou o E.T. si nyní zahrají v chystaném dokumentu. Jinak na nich ale filmaři nezbohatnou. Při uvedení na trh se kopie videohry o E.T. prodávala za 30 dolarů, nyní je na internetu k sehnání za pět.