Na Libavé se vylíhl orel skalní, po více než sto letech u nás

Libavá - Ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku se vylíhlo mládě orla skalního. Podle odborníků se tak stalo na území České republiky poprvé po více než sto letech. Úspěšné zahnízdění tohoto dravce tak považují za zcela unikátní.

Podle odborníků je mládě staré dva týdny a nejkritičtější období už zřejmě překonalo. „Dokud nebude kroužit v údolí u hnízda, tak vyhráno nemá a vyhráno nebude mít úplně nikdy, protože nástrah od lidí je velké množství,“ podotkl Petr Orel, vedoucí projektu Návrat orla skalního do České republiky.

Orlí pár, který úspěšně hnízdí, není utvořený z vypuštěných mláďat. Jsou to čtyřletí jedinci narození na Slovensku. Samice Libavá se vylíhla v Nízkých Tatrách a samec Slávek pochází z Malé Fatry. „Samci zpravidla pohlavně dospívají v pěti či šesti letech, tento pár dokládá, že i čtyřletí jedinci mohou být zcela vyzrálí,“ míní vedoucí projektu. Dodal, že orlí pár je mezi sebou harmonicky sladěn, samec nyní pečlivě střeží hnízdo s mládětem a vzorně se také stará o přísun potravy.

Zahnízdění orla považují odborníci za unikátní. „Hnízdiště je doloženo po mnoha desítkách let. Orli se na území České republiky velice vzácně vyskytují, zalétávají sem ze Slovenska, podmínky tady pro ně nejsou zcela ideální. Dříve, když bylo hodně lesů, hnízdili v Jeseníkách či v Beskydech,“ řekl Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Projekt Návrat orla skalního přinesl odborníkům podle jejich slov řadu cenných poznatků i nová fakta. Vyplývá z nich například, že tito dravci mají silně vyvinuté sociální chování. Dobře o sobě vědí i na velmi velké vzdálenosti a svým způsobem mezi sebou komunikují. Podle Orla projektem odborníci nastartovali předpokládaný posun karpatské populace orlů skalních na vhodné lokality v ČR.

Na Libavé se vylíhl orel skalní (zdroj: ČT24)