Sen o svobodě se rozplynul, ruský „doktor Faust“ už zase sedí

Moskva - Moskevská policie dopadla uprchlíka z vazební věznice, který v úterý uprchl vlastnoručně vydlabanou dírou ve stropě cely. Oleg Topalov, který byl obviněn z dvojnásobné vraždy, byl zatčen v Izmajlovském parku dvěma policisty a psovodem. Podle policistů si při skoku ze střechy věznice poranil nohu, a tak se ani nepokusil před hlídkou prchnout, ani nekladl odpor.

„Sen se mi splnil. Volnost! Svoboda! Velice si přeji změnit svůj život a vyvinu k tomu veškeré úsilí,“ zapsal si uprchlík do deníku, který mu policisté zabavili.

Oba policisté za dopadení uprchlého vězně dostanou po 100 000 rublech (asi 63 000 Kč), zatímco fenka Ert svou odměnu už dostala k večeři. O prémii pro psovoda se agentury nezmínily. Dopadený uprchlík, který si díru ve stropě podle všeho vyhloubil lžící, by se měl do věznice Matrosskaja tišina vrátit zřejmě ve čtvrtek.

Do vazby se Topalov dostal už předloni kvůli obvinění ze spáchání dvou vražd, ředitele jedné firmy a jeho řidiče, jakož i z nelegálního obchodu se zbraněmi. Dosud však odsouzen nebyl. Z věznice Matrosskaja tišina, postavené rok po válce, se v posledních letech podařilo utéci jen třem dalším vězňům.