Farma z Dubaje se chystá zaplavit Evropu velbloudím mlékem

Dubaj – Spojené arabské emiráty chystají velkou novinku, kterou chtějí rozjet doslova v globálním měřítku. Do světa budou vyvážet velbloudí mléko. Tradiční produkt, který je v arabských zemích jednou ze základních potravin už po staletí, by se prý měl stát běžnou součástí nabídky supermarketů.

Proč se ve Spojených arabských emirátech rozhodli pro světovou expanzi právě teď? V únoru konečně získali povolení od Evropské unie k dovozu velbloudího mléka do evropských států. Je proto pravděpodobné, že se velbloudí mléko už brzo objeví v chladicích regálech hned vedle pro Evropany běžného mléka kravského.

„Velbloudí mléko má jinou proteinovou strukturu než kravské. Proto je vhodné pro lidi, kteří jsou alergičtí. A dokonce ho můžou pít i ti, kteří nesnáší mléko kozí. Má hodně vitamínů a je míň tučné. A podle ruských studií dokonce pomáhá předcházet tuberkulóze i jiným virům. Je prostě ojedinělé,“ říká manažer farmy Camelicious Peter Nagy.

„Měla jsem šálek kávy s tím mlékem a vůbec jsem nevěděla, že bylo velbloudí. Je ale pravda, že to bylo moc dobré,“ svěřila se Julie Havardová, turistka z australského Adelaide. „Velbloudí mléko se tady pije už po staletí, pil ho můj dědeček i jeho předci a vždycky bylo velmi oblíbené. Je to zdravé a říká se, že pomáhá předcházet dokonce i rakovině,“ dodává k tomu jedna z místních.

Arabští velbloudi si žijí lépe než evropské krávy

Farma Camelicious, která je úplně první farmou svého druhu na světě, se rozkládá na ploše několika čtverečních kilometrů, chová tisíce velbloudů a denně vyprodukuje tisíce litrů mléka.

Velbloudi žijí na farmě v poměrně slušných podmínkách – na rozdíl od chovů krav v Evropě nebo USA mají zvířata kvalitní stravu, poměrně velký životní prostor a dokonce povinné procházky na hodinu denně. Hlavní podmínkou majitelů farmy je, aby strava pro zvířata nebyla nijak hormonálně upravená.

Velbloudí mléko se chystá do Evropy (zdroj: ČT24)

Kvůli chystané expanzi do Evropy se plánuje rozšíření farmy až na dvojnásobek současné velikosti. „Musíme se prosadit na velkých trzích – v Paříži, Londýně, Soulu. A zanedlouho chceme expandovat i do Japonska, ale taky do Číny. Právě na asijských trzích je po našem produktu obrovský zájem – největší na světě,“ chlubí se generální ředitel farmy Roddy Fok-Shan.

Velbloudí farmu založil před deseti lety jeden z tamních šejků – Mohammed. A to s dobrým úmyslem – chtěl jednoduše velbloudí mléko prosadit, což se povedlo. Camelicious by v budoucnu mohla vydělat miliony dolarů. Prodávat se totiž nebude jen samo mléko, ale i jeho ochucené varianty. Budou se z něj dělat také čokolády a další potraviny.