Absolutně ekologický dům postavili v JAR

Kapské Město – Jihoafrické Kapské Město se může pochlubit unikátním ekologickým domem. Využívá alternativní zdroje energie včetně té lidské a velkou výhodou je jeho nízká cena – na stavbu domu stačilo méně než 10 tisíc dolarů.

S nápadem vytvořit energeticky soběstačný dům přišel před časem Mike Bird, ředitel nevládní organizace se zaměřením na environmentální výchovu. „Tento dům je ukázkou toho, že je možné vytvořit cenově dostupné, komfortní a funkční bydlení pro budoucnost bez fosilních paliv,“ říká.

Na interiéru se podíleli studenti z rocklandské základní školy. Své využití tu našly například ojeté pneumatiky – jen na obvodní zdi jich bylo potřeba přes 600. „Mají dobré izolační vlastnosti – v letních měsících udržují v domě chlad, v zimě zase teplo,“ dodává Bird.

O ohřev vody se tu stará solární panel na střeše a parabolický solární vařič. Kuchyňský sporák pak nahradí malá kamínka v domě. Bird ale využil i lidskou sílu, která pohání například pračku. Šlapáním na rotopedu tak vyperete prádlo, uděláte něco pro svou fyzičku a ještě ušetříte peníze i životní prostředí.

Ekologický dům v Kapském Městě (zdroj: ČT24)