Prověřování partnerů soukromými detektivy je „in“

Washington - Soukromí detektivové ve Spojených státech stále více pomáhají zamilovaným vyřešit prastarou otázku: Je můj partner ten pravý pro vstup do manželství? Vyšetřovatelé podle amerického listu The Wall Street Journal říkají, že jejich byznys roste v posledních letech díky klientům, kteří si chtějí prověřit své partnery a jejich potencionální zlozvyky a tajemství.

Americká detektivní společnost zaznamenává nárůst zájmu o jejich podnikání. Cílem jejich sledování nejsou známí delikventi, ale budoucí nevěsty a ženichové. Práce detektivů spočívá v prověřování partnerů klientů, kteří si službu objednali.

Lidé si díky této nabídce mohou najmout detektiva, který kompletně prověří jejich partnera. Roční příjmy z vyšetřovacích služeb se mezi lety 2002–2012 zdvojnásobily na 5,2 miliardy. Základní cena za vyšetřování, které zahrnuje databázové vyhledávání a někdy také fyzický dohled, vyjde zhruba na tisíc dolarů. Jsou případy, kdy vyšetřovatelé neobjeví vůbec nic, někdy ale objeví utajované dluhy, nevyřešené soudní záležitosti nebo nevěru.

Jedním z klientů detektivní společnosti byla také čtyřicetiletá vdova, která si najala detektivní služby na svého přítele. Ten jí podle jejích slov řekl, že jeho žena zemřela. Tento pár společně strávil romantický víkend u jezera, kde se chtěli vzít. Ale ještě předtím muž své přítelkyni oznámil, že si musí něco zařídit v San Francisku, kde žije. V tu chvíli začalo jeho sledování detektivem, který nakonec pořídil video. Sledovaný muž se setkal se svou ženou, která stále vypadala dost „živě“.

Špion
Zdroj: ČT24/prospectmagazine.co.uk

Tento trend ale samozřejmě vyvolává u některých párů mnoho otázek. Pokud jsou vztahy založené na důvěře, co potom znamená taková „kontrola za zády“? Jeffery Leving, chicagský rozvodový právník, tvrdí, že takové předmanželské vyšetřování může některým vztahům prospět, pro některé ale může mít fatální důsledky. V ideálním případě ale nastane to, že se ten druhý z páru nikdy nedozví, že byl sledován.

Jedním z neúspěšných případů je například sledování ženy, která žije na luxusním předměstí Chicaga. Ta jednoho dne zavolala na policii s oznámením, že u ní před domem stojí podezřelé zaparkované auto. Nakonec se ukázalo, že v autě byl soukromý detektiv najatý jejím přítelem.