Lyžování v Puy Saint Vincent: Požitek za příznivou cenu

Puy Saint Vincent - Vánoce na blátě vás děsit nemusí, na lyžování bude sněhu v Alpách určitě dost. Pokud si tedy našetříte a rozhodnete se vyjet, měl bych pro mnohé z vás zajímavý tip. Místem, které podle mého názoru určitě stojí za zmínku, je francouzské středisko Puy Saint Vincent. Pokud hledáte dovolenou za „dobrý peníz“, mohlo by to pro vás být to pravé ořechové.

Proč právě Francie

Důvodem, proč jsem toto středisko vybral, je bezpochyby jeho poměr cena/výkon. Pro mnohé je to totiž určující. Lyžařská dovolená je v tomto středisku nabízena okolo sedmi tisíc korun. Často i za méně. Mimo Francie si dovolenou můžete užít určitě i v italských střediscích, která mnohdy nabídnou vyšší komfort v podobě kožených sedaček a nejmodernější techniky. Příkladem takových středisek jsou například Passo Tonale, Val di Fieme a bezpochyby i Kronplatz. Za výše vyjmenované si však připlatíte.

Pohled na středisko

První, co vám padne do oka, je obrovský hotel, ve kterém se ubytuje většina lyžařských nadšenců. Pro ty, kteří by se chtěli vyhnout masovému ubytování, se zde nachází i slušné množství menších chatek, roztroušených podél sjezdovek. Středisko vám nabídne něco kolem 75 kilometrů sjezdových tratí. Není to málo, ale určitě ani moc. Na týdenní pobyt to však většině vystačí.

Ubytování

V hotelu u sjezdovek najdeme ubytování jak jednodušší, tak i luxusně zařízené. Jednodušeji zařízené pokoje jsou menší, přesto ale poměrně útulné. Mnohé pokoje jsou s balkóny, mířícími přímo na sjezdovky. V chatkách posázených kolem sjezdovek je ubytování standardní.

  • Lyžařské středisko Pelvoux zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3139/313873.jpg
  • Lyžařské středisko Pelvoux zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3139/313867.jpg
  • Lyžařské středisko Pelvoux zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3139/313872.jpg
  • Lyžařské středisko Puy Saint Vincent autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3139/313865.jpg

Vleky, sjezdovky

Středisko je rozmanité. Na své si přijdou jak milovníci širých plání, tak i ti, kteří mají rádi různorodý terén. Nachází se zde sjezdovky všech druhů obtížnosti. Pro úplné začátečníky je však třeba sjezdovku pečlivě vybrat. Všechny trasy jsou řádně označeny, rozhodně se neztratíte. Na svahy svítí sluníčko zhruba do čtyř hodin odpoledne, takže ideální stav.

Co potěší

  • Zhruba 30 minut místní dopravou se nachází ještě jedno malinké středisko, kde jsou situovány prudší sjezdovky. Středisko nabízí krásné výhledy. Tato příjemná změna vás bude stát pouze symbolické 1 euro za dopravu. Jednodenní skipas by měl být zadarmo, pokud máte zakoupen skipas v Puy St. Vincent.
  • Příjemný večer můžete strávit i ve společnosti vína a tradičních sýrů – řízené degustace se zde konají pravidelně. Pokud chcete něco živějšího, budiž vám k dispozici maďarský bar s nabídkou místních a samozřejmě i těch maďarských specialit.
  • Určitě oceníte i malé kluziště, u kterého vám zdarma zapůjčí brusle. Výběr velikostí je dostatečný.
  • Užitečné info naleznete na http://cz.snow-forecast.com/resorts/Puy-St-Vincent/pistemap