České skiareály zažily nápor, mluví se o nejlepším víkendu sezony

Praha - Lyžařské areály na českých i moravských horách zažily o víkendu nápor desítek tisíc návštěvníků. Vlekaři díky mrazu spustili technické zasněžování, někteří mluví o dosud nejlepším víkendu v sezoně. Na své si přišli milovníci sjezdového i běžeckého lyžování. Místy jim ale komplikovalo život špatné počasí.

„Kvůli silnému větru jsme museli během víkendu několikrát vypnout lanovku na Medvědín,“ podotkl Jiří Beran z areálu ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších. Podle něj do Špindlerova Mlýna dorazilo za víkend asi 12 tisíc lyžařů. Také v Harrachově byly podmínky dobré, i když i tam v sobotu foukalo. „Dnes se vítr uklidnil. Teploty kolem minus pěti stupňů,“ informoval náčelník lanovky v Harrachově Milan Goč. Lidé podle něj nemuseli u vleků a lanovek ani příliš dlouho čekat, nestaly se ani žádné vážnější úrazy. Na hřebenech Krkonoš leží 105 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí třetí stupeň nebezpečí.

I krušnohorská střediska přilákala o víkendu mnoho lyžařů, jimž hory nabídly jedny z nejlepších podmínek současné zimní sezony. V provozu byly všechny skiareály na Božím Daru, i když v sobotu se musel kvůli počasí na čas zastavit vlek v areálu Novako a lanovka na Neklidu. Zejména v neděli bylo ale lidí v zimních střediscích plno. „Vítr dnes utichl a vysvitlo sluníčko. I když bylo dnes přes den asi šest stupňů pod nulou, bylo nádherné zimní počasí,“ shrnula Alena Řehořová z infocentra na Božím Daru.

Vladimír Kasík, majitel největšího zimního střediska na železnorudském Špičáku

„Když nepočítám dny mezi vánočními svátky a silvestrem, tak byl dnes asi nejlepší víkend za poslední tři roky.“

Jeden z nejlepších víkendů dosavadní zimní sezony si v sobotu a dnes užily tisíce lyžařů a turistů také na Šumavě. „Utichl vítr, nesněží, v noci umrzlo. Dnes jsou asi tři stupně pod nulou, a dokonce svítí sluníčko - je to úplně ideální počasí pro zimní sporty,“ zdůraznil Václav Šebelík z informačního centra v Železné Rudě. Na sjezdovkách je až 120 centimetrů.

Ideální podmínky zaplnily o víkendu lyžařské areály také v Jeseníkách. Na horách napadl nový sníh, teplota se pohybovala pod nulou, běžecké stopy byly upraveny. „Víkend byl skvělý, sněžilo, trochu foukal vítr, takže lidé měli pořádně červené tváře. Ale to k tomu patří, je to konečně pravá zima,“ řekl ČTK provozovatel areálu Branná Rostislav Procházka. Běžkaři to měli kvůli větru složitější, stopa byla místy zavátá.

Také v areálech na dalších místech si dnes na nezájem stěžovat nemohli. „Připadl čerstvý sníh, lidí bylo hodně, až museli u vleků chvíli čekat,“ uvedl provozovatel areálu Kohútka na Vsetínsku ve Zlínském kraji Josef Kocurek. Na sjezdovkách podle něho leží 20 až 60 centimetrů sněhu. Dobré sněhové podmínky přilákaly lyžaře také na Pustevny na Vsetínsku, kde se konal již 14. ročník Sněhového sympozia, při kterém vznikají velké sochy ze sněhu a ledu. Akci tradičně navštíví tisíce lidí. Policie dokonce asi na dvě hodiny uzavřela silnici vedoucí z Prostřední Bečvy. Auta středisko zcela zaplnila a neměla kde parkovat.